Mainos

Venäjä vaatii Tae-sopimukseen muutoksia

Venäjä vaati tänään, että tavanomaisia aseita rajoittavan Tae-sopimuksen uudistamisessa on edettävä nopeasti ennen kuin Nato laajenee itään. Venäjä pelkää, että Puolan, Unkarin ja Tshekin liittyminen Natoon tämän vuoden huhtikuussa muuttaa Euroopan voimatasapanoa jyrkästi sille epäedulliseen suuntaan.

-Venäjä katsoo, että neuvotteluissa on edistyttävä ratkaisevasti ennen kuin Nato hyväksyy virallisesti uudet jäsenensä, Venäjän ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan.
-Ilman edistymistä Venäjällä ei ole oikeutta perusteellisiin tarkastuksiin uusien jäsenmaiden alueella. Tämä vaarantaisi koko Tae-sopimuksen olemassaolon, ulkoministeriö sanoi.

Kolmenkymmenen maan allekirjoittama Tae-sopimus rajoittaa panssarivaunujen, tykkien, lentokoneiden ja muiden tavanomaisten aseiden määriä. Sopimuksen tavoitteena oli tasapaino Naton ja silloisen Varsovan liiton välillä. Uudistetussa sopimuksessa tämä korvattaisiin asettamalla "alueellisia kattoja" ja rajoituksia yksittäisille valtioille.

Venäjä on vastustanut kiivaasti Naton aikeita ottaa jäsenikseen entisiä Varsovan liiton maita, mutta se ei ole kyennyt estämään tätä. Puola, Unkari ja Tshekki liitetään Natoon virallisesti Washingtonissa ensi huhtikuussa, kun Nato juhlii 50:ttä vuosipäiväänsä. Venäjä on solminut uuden kumppanuussopimuksen Naton kanssa, mutta suhtautuu epäillen lännen toimiin eri puolilla maailmaa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.