Mainos

Venäjä vaatii autonomiaa Kosovolle

Venäjä vaati tänään epäsuorasti autonomiaa Jugoslavian levottomalle Kosovon maakunnalle. Samalla se torjui ajatuksen itsenäisestä Kosovon valtiosta.

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov neuvotteli Belgradissa tiistaina jugoslavialaisen virkaveljensä Zivadin Jovanovicin kanssa ja sanoi myöhemmin Venäjän ehdottavan kahta periaatetta Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Ne ovat Jugoslavian alueellisen eheyden säilyttäminen ja laajemmat itsehallinto-oikeudet Kosovolle.

Jugoslaviaan kuuluva Serbia riisti Kosovolta itsehallinnon vuonna 1989. Perusteluna oli mm., että Kosovon albaanit vaativat maakuntaa irtautumaan Serbiasta, joka taas on osa Jusgoslaviaa. Kosovon asukkaista yli 90 prosenttia on albaaneja.

Primakovin matkan tarkoituksena on taivuttaa Serbia aloittamaan neuvottelut Kosovon albaanijohtajien kanssa. Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Primakovilla oli tuomisinaan kirje presidentti Boris Jeltsiniltä Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille. Kirjeessä esitetään juuri mainitut kaksi periaatetta ratkaisun pohjaksi.

Viisi länsimaata Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia määräsivät viime viikolla pakotteet Jugoslaviaa vastaan saadakseen sen luopumaan väkivallan käytöstä Kosovoa vastaan. Kuudes ns. yhteysryhmän jäsen Venäjä poikkesi kuitenkin rintamasta. Venäjällä on perinteisesti vahvat siteet serbeihin ja se on syyttänyt albanialaisia "terroristeja Kosovon väkivaltaisuuksien aloittamisesta.

Itse Kosovossa tilanne pysähtynyt

Kosovon pääkaupungissa Pristinassa albaanijohtajat boikotoivat neuvotteluja serbialaisen valtuuskunnan kanssa jo neljättä perättäistä päivää. Boikotin syynä on, ettei vastapuoli suostu keskustelemaan Kosovon itsenäistymisestä.

Ulkoministeri Jovanovic torjui pontevasti ajatuksen itsenäisestä Kosovosta.
-Mitä tähän avainkysymykseen tulee, se ratkaistaan Serbian sisällä poliittisin keinoin ja ilman ulkopuolisten väliintuloa, hän sanoi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.