Mainos

Venäjä vaati taas parempaa kohtelua Viron ja Latvian venäläisille

Tuomiojan ja Lavrovin keskusteluja hallitsi EU:n ja Venäjän keskinäisen yhteistyön kehittäminen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vaatinut jälleen parempaa kohtelua Viron ja Latvian venäläisvähemmistöille tavattuaan Euroopan unionin edustajia Brysselissä.

Puheenjohtaja Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Lavrov valmistelivat tapaamisellaan Helsingissä kolmen viikon kuluttua pidettävää EU:n ja Venäjän huippukokousta.

Tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Lavrov sanoi Venäjän toivovan, että Viro ja Latvia noudattaisivat ihmisoikeuksia sekä vähemmistöjen oikeuksia.

Tuomioja puolusti kuitenkin Baltian maita. Hän huomautti, että tilanne on parantumassa, sillä kansalaisuuden myöntäminen venäläisvähemmistöille on nopeutunut sekä Latviassa että Virossa.

- Meillä voi olla vähän erilaiset näkemykset asioista. Meidän mielestämme lasi on puoliksi täynnä, venäläiset ehkä kokevat, että lasi on puoliksi tyhjä, Tuomioja sanoi.

Lavrov ei Tuomiojan selitystä niellyt.

- Nykyvauhdilla kansalaisuuden saaminen kaikille kestää Latviassa 50 vuotta ja Virossa 28 vuotta. Jos se kestää näin kauan, kansalaisuudettomat eivät todellakaan välitä, kuinka täysi se kuuluisa lasi on, Lavrov painotti.

Venäjä ei hyväksy EU:n Iran-ehdotusta

Tuomiojan ja Lavrovin keskusteluja hallitsi EU:n ja Venäjän keskinäisen yhteistyön kehittäminen. Tulevassa huippukokouksessa on tarkoitus virallisesti sopia, että EU ja Venäjä alkavat ensi keväänä neuvotella uudesta yhteistyösopimuksesta.

Tapaamisessa käytiin läpi myös kansainvälisiä kysymyksiä. Samalla kävi selväksi, ettei EU:n esitys pakotteiksi Iranille kelpaa sellaisenaan Venäjälle. Ranska, Britannia ja Saksa ovat esittäneet YK-pakotteita, koska Iran ei ole luopunut ydinohjelmastaan.

Lavrovin mukaan Venäjä on yhä valmis keskustelemaan vastatoimista Iranille. Maa ei kuitenkaan ole innostunut kovista pakotteista.

- Mitä EU-kolmikko ehdotti, meni paljon sovittua pidemmälle, Lavrov sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.