Venäjä: USA:n vakoilusyytöksissä ristiriitaisuuksia

Yhdysvallat ja Venäjä kiistelevät vakoiluskandaalista. Yhdysvallat on pidättänyt kymmenen vakoojaepäiltyä, joiden uskotaan toimineen Venäjän laskuun.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on pyytänyt Yhdysvalloilta selvitystä tapauksesta. Venäläisviranomaisten mukaan syytökset sisältävät ristiriitaisuuksia.

- Ajoitus oli erityisen onnistunut, Lavrov kommentoi toimittajille Jerusalemissa.

Hän viittasi presidentti Dmitri Medvedevin viimeviikkoiseen vierailuun Washingtonissa.

Epäillyt pidätettiin sunnuntaina Bostonissa, New Yorkissa, New Jerseyssä ja Virginiassa. He olivat liittovaltion poliisin FBI:n seurannassa yli kymmenen vuotta. Epäiltyjen koteihin ja hotellihuoneisiin oli piilotettu mikrofoneja, ja heidän puheluitaan salakuunneltiin.

Oikeusministeriön mukaan epäillyt keräsivät erilaisia taustatietoja Yhdysvaltain politiikasta, mutta heidän tehtävänään ei ollut urkkia salaisia asiakirjoja.

Vakoojien työnantajaksi epäillään Venäjän ulkomaantiedustelua SVR:ää. Heistä osa on toiminut Yhdysvalloissa jo 1990-luvun alusta lähtien.

Vakoilusta voi tulla enintään viiden vuoden vankeustuomio. Yhdeksää epäillyistä syytetään lisäksi rahanpesusta, josta saattaa tulla vankeutta jopa 20 vuotta.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta

Katso Risto Puolimatkan juttu

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat