Mainos

Venäjä, Ukraina ja EU ratkovat kaasukriisiä Moskovassa

Venäjä ja Ukraina yrittävät ratkoa maiden välistä kaasukriisiä Moskovassa lauantaina. Pääministeritason tapaamiseen on tulossa mukaan myös EU:n edustajia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel toisti eurooppalaisten kuluttajien näkemyksen ja kehotti Venäjää ja Ukrainaa selvittämään nopeasti keskinäiset riitansa. Muussa tapauksessa luottamus Venäjään karisee, hän varoitti torstaina.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA sanoi puolestaan, ettei Venäjä ole enää luotettava maakaasun toimittaja.

- Venäjän ja Ukrainan välinen kaasukriisi on jälleen uusi varoitus EU-maille, jotta ne järjestäisivät uudelleen energiapolitiikkansa, sanoi järjestön pääekonomisti Fatih Birol.

IEA toimii teollisuusmaiden energiapoliittisena neuvonantajana.

Euroopan maat eivät lämmenneet Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin esitykselle erillisen kaasuhuippukokouksen järjestämisestä Moskovassa. Sen sijaan EU ilmoitti lähettävänsä edustajansa pääministeritapaamiseen.

EU:n mukaan korkean tason keskusteluja kaasukriisin ratkaisemiseksi on jo kaivattu, sillä sadattuhannet eurooppalaiset ovat palelleet yli viikon ilman lämmityskaasua.

Uskottavuus vaarassa

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin edustaja vahvisti, että Putin tapaa ukrainalaisen kollegansa Julia Tymoshenkon lauantaina Moskovassa. Vielä eilen Ukraina torjui Moskovan tapaamispaikkana.

Putin neuvottelee kriisistä perjantaina Berliinissä liittokansleri Merkelin kanssa.

- Venäjä on vaarassa menettää osin uskottavuuttaan näiden toimituskatkosten vuoksi. Aion puuttua tähän tavatessani Putinin huomenna, Merkel sanoi.

Kaasutoimitukset Ukrainan kautta Keski- ja Itä-Eurooppaan oli määrä aloittaa uudelleen tiistaina, mutta toimitukset tyssäsivät Venäjän ja Ukrainan rajalle. Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan tilanteesta.

Bulgariassa tuhannet ihmiset osoittivat jo toista päivää mieltään hallituksen talouspolitiikkaa vastaan pääkaupungissa Sofiassa. Sysäyksen protesteille on antanut kaasuntoimitusten loppuminen, joka on jättänyt monen perheen ilman lämmitystä keskellä talvipakkasia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.