Mainos

Venäjä uhkasi Latviaa talouspakotteilla

Venäjä harkitsee talouspakotteiden asettamista Latvialle vastavetona maan venäjänkielisen vähemmistön edustajien huonolle kohtelulle, Kremlin lehdistösihteeri kertoi tänään.

Talouspakotteita koskevan ehdotuksen takana on joukko Venäjän ulkopolitiikan asiantuntijoita. Toistaiseksi ei tiedetä, miten presidentti Boris Jeltsin ja Venäjän hallitus suhtautuvat ehdotukseen, Jeltsinin lehdistösihteeri Sergei Jastrzhembski sanoi.

Jastrzhembskin mukaan taloudelliset pakotteet Latviaa vastaan olisivat kuitenkin "oikeutettuja, osuvia ja normaaleja". Hänen mukaansa maan, jonka talous nojaa vahvasti Venäjän energiavoimavaroihin, täytyy "kohdella Venäjän intressejä lojaalisti". Jastrzhembskin mielestä Latvialla ei ole ainakaan varaa ryhtyä harrastamaan rotusortoa.

Latvian venäläisvähemmistön kohtelu on kiristänyt maan suhteita Venäjään jo Neuvostoliitosta eroamisen jälkeen, vuodesta 1991. Viimeinen pisara oli, kun Latvian poliisi töni ja tuuppi viime tiistaina joukkoa vanhempia venäjänkielisiä, jotka protestoivat kalliita elinkustannuksia vastaan.

Latvian valtion ja poliisiviranomaisten mukaan laittomien mielenosoittajien kohtelu oli asianmukaista. Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin puolestaan piti mielenosoittajien kohtelua shokeeraavana.

Hän tuomitsi myös Latvian pääministerin Guntar Krastsin lausunnon, jonka mukaan mielenosoitus olisi ollut venäläisten yllytystä.
-On kertakaikkinen häpeä, että Latviassa on nyt sellainen pääministeri, Tshernomyrdin sanoi.

Latvian mielestä venäläisviranomaisten lausunnot ovat puolueellisia ja suhteettomia, sillä mielenosoittajille ei koitunut vakavia vammoja tiistain välikohtauksessa. Latvian kansalaisuussäädökset ovat melko tiukat ja edellyttävät mm. hyvää latvian kielen hallintaa. Vain harvat Latvian 600 000 venäläisestä läpäisevät kielikokeet. He edustavat kuitenkin kolmannesta maan väestöstä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.