Mainos

Venäjä uhkaa Georgiaa pitkällä saarrolla

Venäjä katkaisi yöllä kaikki liikenneyhteydet Georgiaan. EU vetosi liikenneyhteyksien palauttamisen puolesta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tänään varoittanut, ettei Georgian vastaisia saartotoimia pureta pikaisesti. Näin siitäkin huolimatta, että EU kehotti osapuolia maltillisuuteen ja vetosi liikenneyhteyksien palauttamisen puolesta.

Lavrovin mukaan saartotoimet eivät liity viime viikolla Georgiassa vakoiluepäilysten vuoksi pidätettyihin venäläisupseereihin, jotka vapautettiin eilen ja lennätettiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin välityksellä Moskovaan.

- Kaikki toimet, jotka rajoittavat kuljetus- ja postiyhteyksiä, tähtäävät laittomien rahavirtojen pysäyttämiseen Georgiasta Venäjälle, Lavrov sanoi tiedotustilaisuudessa Moskovassa. Kun häneltä kysyttiin, ollaanko pakotteita purkamassa piankin, hän tyytyi vastaamaan, ettei "näillä näkymin".

Venäjä sulki aamulla kaikki lento-, rautatie-, maantie- ja meriyhteydet Georgiaan sekä pysäytti posti- ja rahaliikenteen maiden välillä.

Pakotteet eivät vielä tiistaina näkyneet millään lailla Georgian pääkaupungin Tbilisin kaduilla, missä asukkaat suhtautuivat pääasiassa uhmakkaasti tai kiukkuisesti Venäjän saartotoimiin.

- Nyt he ovat sulkeneet rajat, mutta pian he avaavat ne. Tämä on kuin pyöröovi. Jatkuvasti noita rajoja avataan ja suljetaan, sanoi 60-vuotias eläkeläinen, joka ei halunnut sanoa nimeään.

Georgia esittää vaatimuksia menetyksistä

Georgian talousministeri vaati Venäjältä korvauksia menetyksistä, jotka aiheutuvat saarrosta. Talouskehityksestä vastaava ministeri Irakli Tshogovadze sanoi Venäjän rikkoneen useita maiden välisiä sopimuksia pakotteilla.

- Me puolustamme kuljetusyrityksiämme ja tulemme esittämään laskut, koska kyse on yritystemme kaupallisista menetyksistä, emmekä me jätä asiaa tähän, ministeri sanoi.

EU on vedonnut osapuoliin kriisin laukaisemiseksi. Unionin ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner sanoi eilen Tbilisissä toivovansa pakotteiden pikaista purkamista.

- Toivomme, että Venäjä purkaa nämä pakotteet hyvin, hyvin pikaisesti, koska pakotteet eivät varsinkaan tällaisessa tapauksessa johda mihinkään, hän sanoi vieraillessaan Georgiassa yhdessä Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan kanssa.

Tuomioja puolestaan soitti eilen ulkoministeri Lavroville ja kehotti Venäjää malttiin sen suhteissa Georgiaan. Myös Georgian johto sai samansisältöisen viestin.

(MTV3-STT-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.