Mainos

Venäjä tuomitsi amerikkalaisiskut

Venäjä ilmaisi tänään jykevän vastalauseensa amerikkalaishävittäjien maanantaisista hyökkäyksistä Basraan. Irakin viranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa 11 siviiliä.

Venäjän ulkoministeriön tiedonannon mukaan "mikään ei voi oikeuttaa" Irakin siviiliväestölle aiheutettuja kärsimyksiä. Venäjä on vaatinut YK:n Irakille määräämää öljynvientikieltoa lopetettavaksi maan asukkaiden elinolojen helpottamiseksi.

Venäjä toisti tiedonannossa kantansa, jonka mukaan Yhdysvaltojen ja Britannian valvomat lentokieltoalueet Irakin pohjois- ja eteläosassa ovat vain näiden maiden välinen "yksipuolinen" sopimus, eivätkä ne näin ollen toimi YK:n valtuutuksella.

Saddam uhkasi kostaa

Irakin presidentti Saddam Hussein uhkasi aiemmin tänään kostaa maanantain amerikkalaisiskut Saudi-Arabialle ja Kuwaitille. Asiasta kertoi maan virallinen sanomalehti Al-Jumhuriya. Lehden mukaan Saddam syytti maita liittoutumisesta "vääräuskoisen" Washingtonin kanssa ja sanoi iskujen tulevan Saudi-Arabialle ja Kuwaitille "kalliiksi". Saudi-Arabia on kiistänyt antaneensa yhdysvaltalaiskoneiden käyttää alueitaan iskuja varten.

-Teidän verenne ei vuotanut turhaan, Saddam lupasi alueen ihmisille kohdistamassaan viestissä.
-Voitto tulee niille, jotka ovat pitkämielisiä.
Yhdysvaltojen Persianlahden joukkojen komentaja Anthony Zinni myönsi, että heidän ohjuksensa on saattanut "harhautua" lähellä Basraa sijaitsevalle asuinalueelle. Kenraali Zinni ilmaisi syvän pahoittelunsa, mikäli isku oli kohdistunut siviileihin, mutta muistutti, että irakilaiset ohjuspatterit olivat provosoineet yhteenoton tähtäämällä amerikkalaiskoneita.

-Me puolustamme lentäjiämme ja koneitamme näitä hyökkäyksiä vastaan, Zinni vakuutti.
Komentajan mukaan kukaan ei voi taata, etteikö ohjuksia olisi voinut harhautua, vaikka joukot tekivätkin kaikkensa tämän välttämiseksi. Hänen mukaansa asia oli kuitenkin tutkittava perinpohjin. Yhdysvaltain ulkoministeriön Pentagonin mukaan amerikkalaishävittäjät jatkoivat pohjoiselle lentokieltoalueelle tekemiään hyökkäyksiä tänään.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.