Mainos

Venäjä-tuntija Talvitie: Suomella ei ole poliittisia suhteita Venäjään

Suurlähettiläs ja Venäjä-tuntija Heikki Talvitie arvioi, ettei Suomella ja Venäjällä ole käytännössä minkäänlaisia poliittisia suhteita.

- Normaaleja poliittisia suhteita ei  itse asiassa oikeastaan ole, tämä kattaa myös ministeritason. Ad hoc -irtiottoja [tätä tarkoitusta varten, toimittajan lisäys] on ollut presidentillä ja ulkoministerillä. Eduskunta tuo tähän tärkeän lisän, ettei yhteys jää virkamiesten ja avustusjärjestöjen varaan, tänä aamuna Huomenta Suomessa vieraillut Talvitie totesi.

Suomessa eduskunnan vieraana oleva Venäjän duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Pushkov varoitti länttä yrittämästä ajaa Venäjää nurkkaan. Pushkov sanoi, että mitä kauemmas nurkkaan Venäjä yritetään pakotteilla ajaa, sitä jyrkemmin Venäjä toimii juuri päinvastaiseen suuntaan.  

Talvitien mukaan Pushkov on aika avoin ja suora kommenteissaan.

- Hänen matkansa liittyy eduskunnan ja duuman väliseen kanssakäymiseen. Se on erittäin hyvä, koska silläkin alalla on ollut takkuista. Kun ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasi kollegansa Sergei Lavrovin Moskovassa, Lavrov sanoi, ettei Suomella ole erityisasemaa ja tämä viesti on edelleen sama. Mutta Suomen itsenäinen käyttäytyminen Brysselissä katsotaan Moskovassa kuitenkin positiiviseksi.

Talvitie ei usko, että EU kiristää pakotteita Venäjää vastaan. Hänen mielestään pakotteiden kiristämisestä on puhuttu ennakkoon liikaa Suomessakin.

Eri uutistoimistot kertoivat eilen, että EU-maat harkitsevat uusien nimien lisäämistä Venäjän vastaiselle pakotelistalle. Matkustuskieltoja ja varojen jäädytyksiä koskevalle listalle voidaan lisätä Venäjä-mielisiä separatisteja, jotka osallistuivat vaalien järjestämiseen Itä-Ukrainan kapinallisalueilla. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan tällä hetkellä ei ole kuitenkaan suunnitelmissa lisätä laajempia talouspakotteita.

Talvitienkin mukaan Merkel jarruttaa. Syynsä ovat Venäjän energian lisäksi tuleva Etyj-puheenjohtajuus.

- Saksassa mietitään tulevaa puheenjohtajuutta Etyj-järjestössä ja turvallisuusjärjestelyjä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.