Mainos

Venäjä tunnusti Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden

Venäjä on tunnustanut Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisiksi valtioiksi. Presidentti Dmitri Medvedevin mukaan tunnustamisasiakirjat on jo allekirjoitettu. Medvedev kertoi asiasta valtakunnallisessa tv-lähetyksessä.

Georgian viranomaisten mukaan Venäjän päätöksellä ei ole lainvoimaa. Etelä-Ossetian ja Abhasian johtajat puolestaan ovat ottaneet tiedon vastaan ylistäen sitä historialliseksi askeleeksi, kertoo uutistoimisto Interfax.

Venäjän päätös tunnustaa Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyys on tuomittu laajalti.

Georgian lisäksi kapinallisalueiden tunnustamisen on tuominnut muun muassa Iso-Britannia. Myös Ranska, joka auttoi saamaan aikaan Venäjän ja Georgian välisen tulitaukosopimuksen, on ilmoittanut olevansa päätöksestä pahoillaan.

- Teilaamme päätöksen ja vakuutamme Georgian suvereniteettia ja alueellista jakamattomuutta, Ison-Britannian hallituksen ulkomaantoimiston tiedottaja kertoo.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan kapinallisalueiden tunnustaminen on hyvin valitettavaa. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan tunnustamista ei mitenkään voida hyväksyä.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt kirjoittaa blogissaan, että päättämällä tunnustaa kapinallismaakunnat itsenäisiksi valtioiksi Venäjä loukkasi tarkoituksellisesti kansainvälistä lakia.

Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa alkoivat juhlat

Georgian separatistialueiden Etelä-Ossetian ja Abhasian asukkaat ovat aloittaneet riemukkaat juhlat Venäjän antaman itsenäisyystunnustuksen johdosta.

Uutistoimistojen mukaan paikalliset ovat availleet samppanjapulloja, ammuskelleet ilmaan ja itkeneet ilosta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.