Mainos

Venäjä: Tshetsheenipäällikkö saatiin satimeen

Venäjän vt. presidentin Vladimir Putinin mukaan tshetsheenikomentaja Salman Radujev on vangittu ja kuljetettu Moskovaan. Venäjä on pitkään yrittänyt vangita Radujevin, joka on osallistunut molempiin Tshetshenian sotiin. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n iskuryhmä otti hänet kiinni eilen Novogrozninskissa, kertoi FSB:n johtaja Nikolai Patrushev.

Salman Radujev

Patrushevin mukaan kukaan ei loukkaantunut yllätysiskussa, ja Radujev antautui ilman vastarintaa. Radujevin lisäksi pidätettiin hänen henkivartiokaartinsa päällikkö ja hänen joukkojensa "rahoittaja". Radujevin vangitseminen on Venäjän kannalta onnekas kaappaus, sillä se ei ole tätä ennen onnistunut pidättämään ketään kuuluisista tshetsheenikomentajista viime syksynä alkaneen sodan aikana.

Radujevia, 33, pidetään Tshetsheniassakin ristiriitaisena hahmona, sillä hän vastustaa presidentti Aslan Mashadovia ja tämän pyrkimystä päästä neuvottelemaan Moskovan kanssa. Islamilainen tuomioistuin on myös tuominnut hänet vankeuteen aseellisesta kapinasta, mutta tuomiota ei ole pantu täytäntöön. Radujev johti ensimmäisen Tshetshenian sodan lopussa panttivanki-iskuja Dagestaniin, missä taistelijat ottivat panttivangiksi Kizljarin sairaalan potilaita ja henkilökuntaa ja myöhemmin Pervomaiskajan kylän asukkaita. Hän on myös ilmoittanut olevansa vastuusta Georgian presidentin Eduard Shevardnadzen murhayrityksestä 1998 ja kahdesta rautateihin kohdistuneesta pommi-iskusta Kaukasuksella. Hän on myös usein uhannut ulottaa pommi-iskut ympäri Venäjää. Hänen komennossaan on ollut tiettävästi jopa 10 000 miestä.

Vladimir Putin

- Hän on yksi vastenmielisimmistä rosvopomoista. Hän on nyt vankilassa, mikä on oikea paikka hänelle, Putin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. Radujevin kohtalosta on usein saatu ristiriitaista tietoa. Hänen esikuntansa kertoi helmikuussa, että komentaja on saanut surmansa ja haudattu Tshetsheniassa. Hänen huhuttiin kuolleen myös 1996 murhayrityksen uhrina. Hän ilmestyi kuitenkin joitakin kuukausia myöhemmin julkisuuteen.
(STT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.