Mainos

Venäjä torjui YK:n syytöksen tshetsheenipakolaisten pakkopaluusta

Venäjä on kiistänyt pakottavansa tshetsheenipakolaisia palaamaan Ingushian leireiltä kotitasavaltaansa kyseenalaisin keinoin.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR syytti eilen Venäjää siitä, että 2000 asukkaan majoitustiloista on katkaistu lämmitys keskellä talvea, minkä takia kotiinpaluun "vapaaehtoinen luonne" on kyseenalaista.

Apulaisulkoministeri Juri Fedotovin mukaan YK:n väitteet ovat "vääriä".

-Toteamme kategorisesti, että pakolaisten paluun kulmakivenä on sen vapaaehtoisuus, hän sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Korkea venäläinen diplomaatti on uutistoimisto AFP:n mukaan myöntänyt kuitenkin, että olosuhteet pakolaisleireillä eivät ole "pakolaisten oman näkemyksen mukaan hyväksyttävissä".

- UNHCR:n mielestä etenkin lämmitykseen käytettävän maakaasun katkaisu keskellä talvea ei ole hyväksyttävissä millään verukkeella, järjestön tiedottaja Kris Janowski totesi Genevessä eilen.

Myös veden- ja sähkönjakelu on uhattu katkaista.

"Tshetshenia ei valmis paluumuuttoon"

Ingushian presidentti Murat Zjazikov arvioi puolestaan uutistoimisto Interfaxin mukaan, että "Tshetshenia ei ole vielä valmis" pakolaisten paluuseen.

Sadat tuhannet tshetsheenit ovat paenneet kotitasavallastaan Venäjän armeijan ja tshetsheenisissien välisiä taisteluja, jotka puhkesivat uudelleen lokakuussa 1999. Suuri osa joukosta on asettunut naapuri-Ingushiaan.

Pakolaisleireistä on tullut kiusallinen kysymys Kremlille, joka on vakuuttanut Tshetshenian-sodan olevan ohi ja kotiinpaluun turvallista. Pakolaisjärjestöt huolestuivat tilanteesta sen jälkeen, kun Tshetshenia-asioista vastaava ministeri Stanislav Iliasov ilmoitti tammikuussa leirien lopettavan toimintansa helmikuun lopussa.

Venäjän mukaan kiistanalaisessa majoituksessa on 4 000 henkeä, YK:n mukaan 7 000. YK:n mukaan telttaleireissä on lisäksi 65 000 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.