Mainos

Venäjä teki Natolle ehdotuksen ohjustorjuntahankkeesta

Venäjä on antanut Natolle esityksensä eurooppalaisesta ohjuspuolustusjärjestelmästä. Esityksen otti vastaan Moskovassa vieraileva Naton pääsihteeri George Robertson.

Nato sai Venäjältä vastaehdotuksen ohjustorjuntajärjestelmästä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Naton pääsihteeri George Robertson tapasivat aamupäivällä Moskovassa. Putin kertoi Robertsonille, että Venäjän kaksi pääongelmaa Naton suhteen ovat järjestön itälaajentuminen ja Yhdysvaltain suunnittelema ohjustorjuntajärjestelmä. Keskustelujen asialistalla oli mm. Venäjän suunnittelema yhdysvaltalais-venäläisen ohjusiskun varoitusjärjestelmä, johon Putin tarjoutui liittämään myös Euroopan maita. Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev antoi puolestaan Robertsonille Venäjän vastaehdotuksen Yhdysvaltain ohjustentorjuntahankkeelle NMD:lle. Venäjä pitää NMD:tä strategisena uhkana.

Venäjä tarjoaa esitystään vaihtoehtona Yhdysvaltain kaavailemalle, satoja miljardeja markkoja maksavalle ohjuspuolustusjärjestelmälle. Nato on luvannut tutkia esityksen tarkoin. -Tämä oli hyödyllinen tapaaminen ja olen tyytyväinen, että Venäjä on tehnyt oman aloitteensa ohjuspuolustusjärjestelmästä. Me keskustelemme tästä venäläisten kanssa Brysselissä, George Robertson kuvaili tunnelmia tapaamisen jälkeen.

Yhdysvaltojen tuoretta puolustusministeriä Donald Rumsfeldiä Venäjän suunnitelmat eivät kuitenkaan ole vakuuttaneet. Rumsfeldin mukaan Venäjä on "osa ongelmaa" eli ohjusteknologian vuotamista Yhdysvaltojen "roistovaltioina" pitämille maille.

Robertsonin Venäjän vierailun yhteydessä on tarkoitus myös avata Naton tiedotustoimisto Moskovassa. Venäjä sulki toimiston keväällä 1999 vastalauseena Naton Jugoslavian-pommituksille.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.