"Venäjä tarjosi kaivosvaltauksesta rutkasti rahaa"

Karjalaa Venäjältä takaisin vaativan liikemiesryhmän asianajan mukaan ryhmä on liikkeellä oikealla asialla ja haluaa Karjalan palauttamista tosissaan. Muutaman suomalaisen liikemiehen ryhmä on tehnyt noin vuosi sitten valtaushakemuksen Helsingin edustan merialueelle. Valtaushanke osuu paljon keskustelua ja poruakin herättäneen Itämeren kaasuputken reitille.

Suomalaiset sanovat luopuvansa valtaushankkeesta, jos vastineeksi saadaan Karjala takaisin. Ryhmän edustaja, asianajaja Kari Silvennoinen sanoo MTV:n uutisille, että Karjala halutaan takaisin oikeasti eikä kyseessä ole kiusanteko.

- Minun asiakkaani eivät viivytä kaasuputkea, vaan kaasuputki tulee meidän tontillemme. Kaasuputki haittaa meidän toimintaamme eikä päinvastoin., Silvennoinen muistuttaa.

Valtaosin venäläisomisteinen kaasuputkiyhtiö Nord Stream suunnittelee aloittavansa putken rakentamisen ensi vuoden alussa.

Venäjä tarjosi Silvennoisen mukaan aluksi rahaa, mutta valtaus ei ole hankittavissa rahalla. Mitään summia asianajaja ei kerro, mutta hänen mukaansa kyse oli huomattavista summista. Silvennoisen mukaan aloite neuvottelujen aloittamisesta tuli Moskovasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön kaivosylitarkastaja Pekka Suomela kutsuu liikemiesten jättämää kaivaushakemusta "vähintäänkin erikoiseksi". Itämeren pohjaan kaavailtua malmikaivosta on kummasteltu kaivosalalla yleisesti.

Ahtisaari neuvottelemaan

Suomalaisliikemiehet vaativat neuvottelujen suomalaisosapuoleksi presidentti Martti Ahtisaarta.

- Jos Venäjältä ollaan yhteydessä Ahtisaareen ja pyydetään häntä toimimaan välittäjänä Karjala-kysymyksessä, niin vedämme asian pois, Silvennoinen sanoo.

Silvennoisen mukaan Karjalan palauttaminen Suomelle olisi etu myös Venäjälle.

- Karjalan talousalue aivan Pietarin kyljessä hyödyttäisi kaikkia.

Asianajan mukaan suomalaiset eivät ymmärrä, kuinka iso kysymys puolestaan kaasuputki on Venäjälle.

- Se on sellainen Karjalan kokoinen juttu.

Silvenoinen ei keksi mitään ongelmia neuvotteluissa Venäjän kanssa. Häntä on omien sanojensa mukaan tähän mennessä ymmärretty hyvin. Myöskään Karjalan tasavallan suurta venäläisväestöä asianajaja ei koe ongelmaksi.

- Siellä on tutkimusten mukaan oikeasti noin parisataa tuhatta venäläistä, jotka tulisivat sitten EU:n kansalaisiksi, asianajaja muistuttaa.

Silvennoisen mukaan neljän liikemiehen porukka jatkaa kaivoshanketta, jos ja kun Venäjä ei suostu neuvotteluihin.

Katso Siina Revon juttu (Seitsemän uutiset 27.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat