Mainos

Venäjä taivutteli Yleisradiota positiiviseen uutisointiin

MTV3:n uutisten tietojen mukaan Venäjän suurlähettiläs vihjasi Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajalle, että Suomen ja Venäjän kaupallisten suhteiden kannalta myönteisempi uutisointi olisi eduksi.

MTV3:n uutisten tietojen mukaan Venäjän suurlähettiläs Vladimir Grinin yritti viestittää poliittisella tasolla Yleisradiolle, että se pidättäytyisi Venäjän kaupallisen edustuston prostituutiouutisoinnista. Viesti oli kuin suoraan neuvostoajalta.

Prostituutio nousi julkisuuteen helmikuussa ja saman tien Grinin toivoi tapaamista Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajan Mika Lintilän kanssa. Tapaamisessa Grinin vihjasi muun muassa, että Suomen ja Venäjän kaupallisten suhteiden kannalta eduksi olisi myönteisempi uutisointi ja positiivisia juttuja pitäisi olla enemmän.

Puheenjohtaja vahvistaa tapaamisen.

- Puhuimme siitä kuinka hän toivoi, että Suomessa olisi hiukan positiivisempi kuva venäläisistä kuin mitä tällä hetkellä on, kertoo Lintilä.

Suoraan prostituutiouutisointiin ei viitattu lainkaan. Ylen uutisointiin asia ei vaikuttanut, ja asia jäi poliittiselle tasolle.

Joka tapauksessa saman aikaa ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki sai venäläiskollegaltaan samasta asiasta erittäin epädiplomaattisen puhelun.

Aikaisemmin presidentti Vladimir Putinin Kaliningradin asioiden erityisedustaja oli uhkaillut kulisseissa, että rajamuodollisuudet vaikeutuvat, jos viisumikysymys ei saa vauhtia. Haukkuja on tullut myös russofobiasta. Presidentti Tarja Halosen Ranskassa pitämä puhe Suomen erillissodista tuomittiin.

- Ehkä Venäjä on kokeillut vähän niin kuin kepillä jäätä, mikä maa olisi tällainen EU:n heikko lenkki ja sitä kautta heidän edunvalvontansa unionin suhteen olisi helpompaa, mutta Suomi on unionin jäsen ja pitää kyllä tosi hyviä kahdenvälisiä suhteita, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari.

Jaakonsaari näkee mahdollisena sen, että Venäjä ikään kuin testaa Suomea.

- Kyllä sellaista on ollut ilmassa. Mutta se voidaan nähdä myös suhteiden normalisoitumisena sillä tavalla, että voidaan puhua suoraan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 31.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.