Mainos

Venäjä syyttää Suomea jarruttelusta viisumineuvotteluissa

Suomi on EU:n kanssa käytävien viisumineuvottelujen suurin hidaste. Näin toteaa Venäjän ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamies MTV:n haastattelussa.

Venäjä käy parhaillaan neuvotteluja EU:n kanssa viisumisäännösten helpottamiseksi. Venäjän mukaan tiukin vastustaja on Suomi.
- Nimenomaan Suomi on jarruna useissa kysymyksissä Brysselin neuvotteluissa, sanoo konsuliosaston johtaja Vladimir Kotenjov Venäjän ulkoministeriöstä.
- Varsinkin asioissa, jotka liittyvät viisumisäännösten helpottamiseen, hän jatkaa.

Venäjän mukaan Suomi suhtautuu Schengenin sopimukseen kuin pyhään lehmään. Muut EU-maat ovat joustavampia ja ymmärtäväisempiä, sanoo Kotenjov.
- Lähes kaikkiin Venäjän ehdotuksiin, jotka on tähdätty ennen kaikkea Suomen ja Venäjän välisten viisumisäännösten helpottamiseksi, on suhtauduttu torjuvasti. Meille toistetaan koko ajan, että on olemassa Schengenin sopimus, noudattakaa Schengenin sopimusta.

Suomen linja on tiukka, koska sen mukaan Venäjän passijärjestelmä ei vastaa vaatimuksia. Venäläisiä henkilöllisyystodistuksia on helppo väärentää, väestökirjanpito ei toimi, lahjonta kukoistaa ja rajavalvonta vuotaa.
- Meillä on ollut tapauksia, joissa Venäjän kansalaisilla ollut useita passeja. Me emme tiedä, onko herra Ivanov herra Petrov vai onko hän jotakin muuta, kertoo suurlähettiläs René Nyberg Suomen Moskovan suurlähetystöstä.

Venäjän mukaan uudet passit ovat säännösten mukaisia. Helsingin Sanomissa julkaistu sisäministeri Kari Rajamäen kirjoitus kiukuttaa Kotenjovia.
- Tässä sanotaan, että Venäjän passijärjestelmässä on suuria puutteita. No, varmaan herra sisäministeri tietää nämä asiat paremmin kuin me.

Venäjän ärtymys Suomeen johtuu ennen kaikkea siitä, että toisin kuin monet muut maat, Suomi on suoraan todennut venäläisille, että viisumivapauteen on vielä pitkä matka. Näin arvioi suurlähettiläs Nyberg:
- Suomi ei suinkaan vastusta viisumiannon helpottamista tai viisumijoustojen käyttöönottoa. Suomi vain on jossakin vaiheessa todennut sen, että koska Suomi on lähellä Venäjää ja samalla Schengen-alueen ulkoraja, niin me emme pidä viisumivapautta realistisena tavoitteena.

Venäjä uskoo, että viisumivapaus toteutuu viiden vuoden päästä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.