Mainos

Venäjä supistaa öljyn tuotantoa

Venäjä on päättänyt supistaa öljyn tuotantoaan ensi vuoden alusta 50000 tynnyrillä päivässä, kertoo varapääministeri Viktor Hristenko. Pääministeri Mihail Kasjanov tapasi tänään maan suurimmat öljyn tuottajat.

Öljyn tuotannon supistamista vaati öljyvnviejämaiden järjestö Opec, joka näin haluaa estää öljyn hinnan jyrkän putoamisen. Opecin ulkopuolisia maita, Norjaa, Meksikoa ja Venäjää vaaditaan myös tekemään oma osuutensa tuotannon supistuksista.

Venäjälle tuotannon supistamispäätös oli vaikea, sillä maan talouskasvu riippuu suurelta osin öljyn tuotannosta ja viennistä. Tuotannon supistamista vastustivat suuret öljy-yhtiöt ja heidän kanssaan oli samaa mieltä presidentti Vladimir Putinin talousneuvonantaja Andrei Illarionov.

Pääministeri Kasjanov vaati kuitenkin venäläisiä yhtiöitä mukaan maailman hintatalkoisiin, koska kieltäytyminen niistä olisi saattanut laskea öljyn hinnan erittäin alas. Venäjän valtiovarainministeriön laskelmien mukaan ensi vuoden talousarvio voidaan toteuttaa alkuperäisen suuruisena, jos öljytynnyrin hinta on ensi vuonna keskimäärin 18,5 dollaria. Tänään venäläiset asiantuntijat arvelivat, että hinta pysyy tuotannon supistusten jälkeen 16-18 dollarissa.

Maailmalla odotettiin Venäjän supistavan tuotantoaan paljon enemmän. Varapääministeri Hristenko sanoi kuitenkin, ettei enempään ole varaa. Suurempi supistus olisi jo kova isku Venäjän taloudelle, hän arveli.

Norja tyytyväinen Venäjän päätökseen

Norja sanoi tänään olevansa tyytyväinen Venäjän päätökseen supistaa öljyntuotantoaan, mutta kuvasi sitä vain ensiaskeleeksi kohti hintavakautusta.

-Odotamme nyt, että Venäjä sitoutuisi vähentämään tuotantoaan tammikuun alusta enemmän, kuten Meksiko ja Norja, sanoi Norjan öljyministeri Einar Steensnäs.

Norja ilmoitti aiemmin supistavansa tuotantoaan 100000-200000 tynnyriä päivässä ensi vuoden alusta, jos myös muut öljyntuottajat tekevät samoin. Meksiko lupasi aiemmin vähentää tuotantoa 100000 tynnyriä päivässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.