Venäjä suostui Naton neuvottelutarjoukseen

Venäjä suostuu Naton tarjoukseen neuvotella kaikista sitä kiinnostavista kysymyksistä, sanoi Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov Brysselissä. Primakov vahvisti kuitenkin, että Venäjä suhtautuu edelleen kielteisesti Naton laajenemishankkeisiin.

Primakov tapasi Brysselissä Naton 16 jäsenmaan ulkoministerit. Tapaamisen jälkeen hän kertoi Venäjän hyväksyneen Naton neuvottelutarjouksen. Primakov uskoi tarjouksen avaavan oven hedelmällisille keskusteluille.
-Meille tarjottiin mahdollisuutta neuvotella Naton kanssa, jotta kaikki meitä kiinnostavat asiat voitaisiin selvittää. Me hyväksyimme tarjouksen, ja uskon, että tämä avaa oven hedelmällisille keskusteluille, Primakov sanoi.

Neuvottelutarjouksen hyväksyminen ei Primakovin mukaan kuitenkaan muuta Venäjän kielteistä suhtautumista Naton laajenemiseen. Hän sanoi, ettei kielteinen suhtautuminen johdu Venäjän johdon subjektiivisista käsityksistä, vaan siitä tosiasiasta, että Naton laajeneminen saattaa luoda uuden jakolinjan Eurooppaan.
-Painotan sitä, että kantamme Naton laajenemiseen on yhä kielteinen. Uskomme vahvasti, että laajeneminen johtaisi väistämättä Euroopan uuteen jakoon, jota me emme voi hyväksyä, totesi Primakov.

Naton ulkoministerit hyväksyivät eilen julkilausuman, jossa luvataan, ettei Nato sijoita ydinaseita laajentumisen yhteydessä jäseniksi otettaviin maihin. Tällä pyrittiin hälventämään Venäjän huolta laajentumisen sen turvallisuudelle aiheuttamasta uhkasta.

Ministerit valtuuttivat myös pääsihteeri Javier Solanan aloittamaan Venäjän kanssa neuvottelut Naton ja Venäjän suhteita koskevasta peruskirjasta. Primakov sanoi tänään, että peruskirjan tulee sisältää "konkreettisia järjestelyjä" eikä vain yleisiä periaatteita.

Christopher tyytyväinen

Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että Venäjä hyväksyi Naton neuvottelutarjouksen. Hän painotti, ettei Naton laajenemisen tarvitse johtaa kahtiajakoon ja että Venäjän turvallisuushuolet saadaan ajan mittaan ratkaistuiksi.
-Jos Venäjä ja Nato saavat aikaan peruskirjan, se täydentää Euroopan yhdentymisen. lemme siis matkalla kohti yhtenäistä yhdentynyttä Eurooppaa. Uskon, että Venäjän pelot voidaan hälventää intensiivisillä neuvotteluilla Venäjän ja Naton erityissuhteesta, hän sanoi.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat