Mainos

Venäjä sulki taas Tshetshenian rajan

Venäjä on sulkenut jälleen Tshetshenian ja Ingushian rajan vain joitakin tunteja sen jälkeen kun raja oli avattu tshetsheenipakolaisille. Poliisi tiedotti kovaäänisillä rajalla tungeksiville tuhansille tshetsheenipakolaisille, että heidän tulisi yrittää uudelleen huomenna. Vain noin sata pakolaista ehti poistua Tshetsheniasta ja sata ylittää rajan toiseen suuntaan, kertoi paikalla ollut uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja.

Venäjä sulki Tshetshenian rajan kymmenen päivää sitten, koska se halusi omien sanojensa mukaan estää tshetsheenisissejä pakenemasta alueelta. Maanantainen ilmoitus rajan uudesta sulkemisesta sai paikalla odottaneet pakolaiset vihastumaan. Monet olivat odottaneet rajalla päiväkausia päästäkseen takaisin Tshetshenian puolelle pelastamaan perheenjäseniään.

-Tämä ei ollut mikään rajan avaaminen. Tämä oli jonkinlainen mainos. Nyt he saavat sanoa televisiossa, että he päästävät ihmisiä rajan yli, sanoi yksi Ingushian puolella odotellut pakolaisnainen. Hänen perheensä oli jäänyt Urus-Martanin kaupunkiin venäläisjoukkojen pommitusten saartamaksi.

Pakolaisilla surkeat olot


Yhden poliisin mukaan raja pidettiin auki vain lyhyen aikaa, koska rajavartijat eivät kyenneet hallitsemaan Tshetshenian puolella odottavaa levotonta väkijoukkoa. Ingushiaan saapuneet pakolaiset kertoivat, että rajan toisella puolella odotteli 15 kilometrin mittainen jono epätoivoisia pakolaisia jäätävän kylmissä oloissa ilman ruokaa. Pakolaiset kertoivat, että Venäjä oli pommittanut rajan läheisyydessä olevia teitä, ja että he olivat nähneet iskun kohteeksi joutuneen pakolaissaattueen poltettuja autoja. Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan Venäjän sotilaskoneet iskivät maanantaina Groznyin keskustaan ja tuhosivat tyhjän, muutama päivä sitten evakuoidun sairaalarakennuksen.

Venäläiskoneet tekivät useita pommituslentoja Groznyin yllä ja iskivät myös Groznyista noin kymmenen kilometriä itään sijaitsevaan Arguniin. Venäjän pääministeri Vladimir Putin toisti Moskovassa ennen lähtöään Norjaan, että se, mitä Venäjä nyt tekee Tshetsheniassa on oikeutettua itsepuolustusta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.