Mainos

Venäjä sulkee jo kaasuhanoja – Gazprom kiistää

Venäläinen kaasujätti Gazprom on leikannut toimituksiaan Eurooppaan. Puolasta, Slovakiasta ja myös Itävallasta kerrotaan, ettei venäläiskonserni ole viime päivinä toimittanut sovittuja kaasumääriä. Gazprom kiistää leikkaukset.

Saksalaisen Spiegel Onlinen mukaan puolalainen energiayhtiö PGNiG on kertonut, että kuluneella viikolla päivittäiset kaasutoimitukset Venäjältä olisivat pudonneet jopa puoleen.

Itävallan energiasäätelyviranomainen E-Control puolestaan on vahvistanut noin 15 prosentin leikkaukset. Slovakiaan kaasua tulee Venäjältä 10 prosenttia vähemmän.

Syyt epäselviä

Syyt leikkauksiin voivat olla sekä poliittisia että puhtaasti teknisiä. Saksalaiset markkina-asiantuntijat korostavat, että Venäjä saattaa parhaillaan täyttää omia varastojaan ja siksi kaasua ei riitä vientiin.

Toisaalta normaali käytäntö on, että isommista heilahduksista kerrotaan asiakkaille.

Mahdollisia poliittisia perusteita voidaan toistaiseksi vain arvailla. MTV Uutisten tavoittama itävaltalainen energiateollisuuden konsultti muistuttaa, että Puola on ajanut tiukkaa pakotelinjaa suhteessa Venäjään.

Hän korostaa toisaalta, että Itävallan hallitus on koko sodaksi muuttuneen Ukrainan kriisin ajan vaalinut hyviä suhteita Moskovaan. Silti kaasutoimituksia on leikattu. Asiantuntija ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Baltia pulassa

EU päätti torstaina kiristää Venäjän vastaisia pakotteita. Niitä kohdistetaan nimenomaan energiayhtiöihin ja erityisesti konsernien Euroopassa tapahtuvaan rahoitukseen.

Venäjän energiatoimitukset ovat elintärkeitä monille EU-maille. Saksa pärjäisi vain noin viisi kuukautta, jos Venäjä lopettaisi kaasutoimitukset kokonaan. Tilanne on vielä paljon kriittisempi esimerkiksi Baltian maissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.