Venäjä sanoutui irti tuoreesta kaasusopimuksesta

Venäjän ja Ukrainan kiista Eurooppaan tuotavasta kaasusta näyttää pitkittyvän edelleen. Venäjä ilmoitti tänään sanoutuvansa irti EU:n ja Ukrainan kanssa solmitusta kaasusopimuksesta.

Presidentti Dmitri Medvedevin mukaan Venäjä ei voi noudattaa sopimusta ennen kuin siihen liittyvät ristiriitaisuudet on selvitetty. Medvedevin mukaan Ukraina on tehnyt sopimukseen käsin lisäyksen, jota ei voida hyväksyä.

Ukraina allekirjoitti aiemmin tänään sopimuksen, joka antaa Venäjän, Ukrainan ja EU:n tarkkailijoille valtuudet valvoa Ukrainan läpi Eurooppaan kulkevia kaasutoimituksia. Venäjä allekirjoitti sopimuksen jo lauantaina. Venäläinen energiajätti Gazprom piti kuitenkin kaasuhanat kiinni sanoen, että se haluaa ensin tarkistaa tekstin.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin tarjosi illalla EU:lle uusia neuvotteluja. Putin ehdotti puhelimitse EU-komission puheenjohtajalle Jose Manuel Barrosolle, että Venäjän ja EU:n edustajat tapaisivat Brysselissä huomenna.

Venäjä on vaatinut tarkkailijoita kaasun reitin varrelle, koska sen mukaan Ukraina on varastanut Eurooppaan tarkoitettua kaasua omaan käyttöönsä. Kiista sai Venäjän katkaisemaan kaasutoimitukset Eurooppaan.

Putin lupasi aiemmin, että toimitukset aloitetaan uudelleen heti kun tarkkailijat ovat asemapaikoissaan. Sunnuntaina ei ollut tiedossa, milloin kaasutoimitukset Eurooppaan voisivat jatkua.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat