Mainos

Venäjä sanoo vetäytyneensä Georgiasta

Venäjä ilmoittaa vetäneensä joukkonsa Georgiasta Ranskan välittämän tulitaukosopimuksen mukaisesti.

Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukov sanoo, että rauhanturvaajien vahvistukseksi lähetetyt joukot ovat vetäytyneet Etelä-Ossetiaan. Ministerin mukaan osa joukoista on jo palannut takaisin Venäjän puolelle.

Serdjukovin mukaan venäläisiä sotilaita jää kuitenkin rauhanturvatehtäviin Georgian puolelle Etelä-Ossetian ja Abhasian rajaseuduille.

Georgian sisäministeriö kiisti tuoreeltaan Serdjukovin ilmoituksen joukkojen vetäytymisestä. Sisäministeriön tiedottaja Shota Utiashvili sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Venäjän joukkoja on edelleen esimerkiksi Länsi-Georgian Senakissa ja Potissa.

Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo, ettei laajamittaisesta vetäytymisestä ole vielä merkkejä.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ja Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn mukaan Venäjä ei noudata tulitaukosopimusta. Bush ja Sarkozy vaativat Venäjää täyttämään sopimuksen velvoitteet välittömästi.

Gorin kaupunki jälleen Georgian hallussa

Georgian sisäministeriön mukaan georgialaiset poliisit ovat kuitenkin päässeet takaisin Venäjän aiemmin valtaamaan Gorin kaupunkiin.

Sisäministeriön tiedottajan Shoti Utiashvilin mukaan Georgian poliisit ovat ottaneet kaupungin takaisin hallintaansa.

Venäjän joukot ajoivat georgialaispoliisit pois Gorista ja miehittivät kaupungin yli viikko sitten. Kaupungissa on kerrottu ryöstelystä ja väkivaltaisuuksista venäläismiehityksen aikana.

Stubb tapasi Georgian ulkoministerin

Venäjä vakuutti aiemmin vetävänsä pois joukkonsa Georgiasta tämän päivän aikana. Etelä-Ossetiaa ympäröivälle niin kutsutulle turvallisuusvyöhykkeelle on kuitenkin jäämässä satoja venäläissotilaita, mitä Georgia ei ole valmis hyväksymään.

Ulkoministeri Alexander Stubb on tavannut Georgian ulkoministerin Eka Tkeshelashvilin Tbilisissä. Stubb kertoi tiedotustilaisuudessa, että tulitaukoa valvomaan saapuva Etyjin 20-henkinen tarkkailijaryhmä on paikalla jo viikonloppuna. Hän uskoi, että tarkkailijoilla on rauhoittava vaikutus tilanteeseen ja että heiltä saadaan tärkeää tietoa.

Stubb aikoo keskustella tilanteesta viikonlopun aikana myös Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Stubbin tunnelmia paransi sekin, että myös humanitaarinen apu näyttäisi pääsevän perille. Eri asia ovat kodeistaan väkisin muualle siirretyt siviilit, joiden kohtaloa "rysän päältä" tavattujen venäläisjoukkojen käsissä Stubbkin oli päässyt eilen todistamaan.

Pohjois-Ossetiassa raja-alueella oleva MTV:n kirjeenvaihtaja kertoi, että Venäjä näyttää vetäytymisen sijaan pikemminkin vahvistavan joukkojaan Etelä-Ossetiassa. Rajan suuntaan siirtyi hänen mukaansa aamupäivällä Pohjois-Ossetiasta lisää sotilaita ja sotilasajoneuvoja.

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole päässyt yksimielisyyteen Georgiaa koskevasta päätöslauselmasta. Venäjä ja länsimaat ajavat kummatkin omia ehdotuksiaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.