Mainos

Venäjä, Saksa ja Ranska samoilla linjoilla Irakin jälleenrakentamisesta

Venäjä, Saksa ja Ranska ovat tähdentäneet, että YK:lla pitää olla keskeinen rooli sodan jälkeisessä Irakissa.

YK:lla pitäisi olla keskeinen rooli sodanjälkeisessä Irakissa, toisti Ranskan presidentti Jacques Chirac jälleen tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin Pietarissa. Putin ja Schröder olivat samoilla linjoilla jo aiemmin tänään tavattuaan ennen kolmikantaneuvotteluja toisensa Pietarissa.

- YK:n pitäisi ottaa mahdollisimman pian vastuu Irakin sodan jälkeisestä kehityksestä, sanoi Putin.

- Venäjä ja Saksa ovat vakuuttuneita sotilaallisen ratkaisun tuloksettomuudesta Irakissa, Putin sanoi Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin läsnäollessa.

Schröder ei puheessaan puuttunut suoraan Irakin tilanteeseen, mutta sanoi vaikeassa kansainvälisessä tilanteessa olevan tärkeää, että aikaisemmin sodassa keskenään olleet maat ovat rauhan puolella.

Venäjällä kirpeitä kommentteja

Venäjällä herätti tänään kirpeitä kommentteja Yhdysvaltain apulaispuolustusministerin Paul Wolfowitzin lausunto, jonka mukaan Venäjän, Saksan ja Ranskan pitäisi kuolettaa Irakin velat, jotta ne pääsisivät mukaan jälleenrakennustyöhön. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov ei kommentoinut lausuntoa vaan totesi, ettei virallista esitystä ole vielä tullut. Eräissä kommenteissa todettiin kuitenkin, että tuon logiikan mukaan myös Neuvostoliiton entiset velat pitäisi kuolettaa.

Venäjällä nousi merkittäväksi uutiseksi myös entisen pääministerin Jevgeni Primakovin televisiolausunto. Hän kertoi vieneensä muutama päivä ennen sodan alkua Saddam Husseinille presidentti Putinin viestin, jossa Saddamia kehotettiin luopumaan virastaan.

- Viestin kuultuaan Saddam poistui paikalta, Primakov kertoi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.