Venäjä säilyttää Euroopan neuvoston jäsenyyden

Venäjä säilyttää ainakin toistaiseksi täydet jäsenoikeutensa Euroopan neuvostossa.

EN:n parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi Venäjän valtuuskunnan jäsenyysvaltakirjat myöhään eilis iltanaTshetshenian tilannetta koskevan keskustelun päätteeksi äänin 88-20. Venäjältä vietiin viime huhtikuussa äänioikeus rangaistuksena Tshetsheniassa tapahtuneista ihmisoikeusrikkomuksista.

Jäsenoikeudet palautuivat automaattisesti uuden istuntovuoden alussa, mutta konservatiivien ryhmän aloitteesta ne otettiin uuteen harkintaan. Yleiskokous hyväksyi tiukan julkilausuman, jonka mukaan ihmisoikeustilanne Tshetsheniassa ei ole tyydyttävä. Samalla kuitenkin tunnustetaan, että monet Venäjän EN-valtuutetut ovat ponnistelleet muutoksen aikaansaamiseksi. Venäjää vaaditaan ryhtymään välittömästi tehokkaisiin toimiin ihmisoikeuksiin liittyvien puutteiden korjaamiseksi.

EN ei halua luopua kriittisestä asenteestaan, mutta pyrkii säilyttämään yhteistyösuhteet Venäjän duumaan. Huhtikuussa päätetty äänioikeuden hyllyttäminen uhkasi katkaista nämä suhteet, koska Venäjän kansanedustajat vetäytyivät sivuun EN:n istuntotyöstä. Venäjän jäsenoikeuksia koskeva päätös muotoiltiin sovittelevalla tavalla. Sen mukaan yleiskokous on vakavasti huolestunut Tshetshenian ihmisoikeustilanteesta, vaikka viime aikoina on tapahtunut pientä edistystä.

-Venäjän parlamentaarinen valtuuskunta ansaitsee uuden mahdollisuuden osoittaa halunsa ja kykynsä vaikuttaa Tshetshenian tilanteen paranemiseen, päätöksessä sanotaan. Työtä vauhdittamaan asetetaan tarkkailuryhmä, joka koostuu etupäässä venäläisistä EN-edustajista.

Komitea halusi asettaa takarajan


Suomalaisen kansanedustajan Gunnar Janssonin johtama oikeudellinen komitea oli omassa lausunnossaan astetta tiukempi. Komitean mielestä Venäjän jäsenoikeudet on otettava uuteen harkintaan jälleen kuuden kuukauden kuluttua, jos selvää edistystä ei ole havaittavissa. Venäjän äänioikeuden hyllyttämisestä ei lopulta edes äänestetty, koska asiaa ajanut konservatiivien ryhmä ei jättänyt asiaa koskevaa kirjallista esitystä määräajassa. Valittavana oli siten vain valtakirjojen hyväksyminen tai hylkääminen.

Suomalaisesta EN-valtuuskunnasta oli torstai-iltana paikalla enää puolet. Valtuuskuntaan kuuluu viisi varsinaista ja viisi varajäsentä. Ääniä Suomella on samoin viisi. Suomalaisedustajista valtaosa oli täysien jäsenoikeuksien kannalla . Ainoastaan Kaarina Dromberg äänesti tyhjää.

Rivejä harvensi mm. pankkivaltuuskunnan Yhdysvaltain matka ja perjantaina Riiassa pidettävä Finnairin hallintoneuvoston kokous. Parlamentaarisessa yleiskokouksessa istuu kaikkiaan 301 äänivaltaista kansanedustajaa 43:sta maasta. Venäjän 18 edustajaa eivät saaneet osallistua valtakirjoja koskevaan äänestykseen.

Ihmisoikeusrikkomukset halutaan tuomioistuimiin

Yleiskokous hyväksyi Tshetshenia-kannanoton paikan päällä viime viikolla vierailleen brittiläisen lordi Frank Juddin raportin pohjalta. Myös siinä korostetaan, että Venäjän on puututtava tehokkaasti epäkohtiin. Judd muistuttaa, että vain muutamia venäläisten sotilaiden tekemiä ihmisoikeusrikkomuksia on viety oikeuteen. Syyttäjät eivät toimi tehokkaasti sen enempää siviili- kuin sotilaspuolellakaan.

Väitettyjä joukkomurhia ei raportin mukaan ole tutkittu. Tasavallassa tapahtuu selittämättömiä katoamisia. Tiesuluilla rahastetaan ja häiritään ihmisiä. EN pitää myös Tshetshenian humanitaarista tilannetta vaikeana. Ruokaa ja lääkkeitä on riittämättömästi. Sairaalahoitoa on vaikea saada eikä lapsilla ei ole usein riittävää vaatetusta koulunkäyntiä varten.

Venäjän valtuuskunta pohjusti kokousta lähettämällä EN-parlamentaarikoille Tshetsheniaa koskevia tilastotietoja. Sen mukaan sotilasoperaation alusta lähtien on siviilioikeudessa käsitelty kymmenen juttua, joissa oli kyse sotilaiden siviileihin kohdistamista rikoksista. Rekisteröityjä tapauksia oli 942. Lisäksi sotilastuomioistuimet ovat käsitelleet 325 juttua. Venäläisten paperista ilmenee mm. se, että tänä vuonna on tshetsheenisiviileiltä takavarikoitu 2250 konetuliasetta, 1600 kranaatinheitintä, 4 tonnia räjähteitä ja 1,5 tonnia huumeita.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat