Mainos

Venäjä sai maalain myrskyisässä istunnossa

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on tänään hyväksynyt myrskyisässä istunnossaan kiistellyn maalain ensimmäisessä käsittelyssä. Kommunistit yrittivät kaikin keinoin estää käsittelyn, mutta luovuttivat lopulta ja poistuivat istuntosalista. Hallituksen maalakiesitys sai taakseen 251 ääntä ja tuli hyväksytyksi.

Venäjän duuma

Kommunistien on onnistunut jo vuosikausia boikotoida maalakia, joka antaisi viljelijöille mahdollisuuden ostaa maata itselleen. Venäjän viljelysmaa kuuluu edelleen suurimmaksi osaksi valtiolle. Nyt hyväksytty hallituksen esitys ei vielä lopullisesti ratkaise viljelymaan myynti- ja ostomahdollisuuksia. Siinä todetaan, että maan myynnistä ja ostamisesta säädetään erityislaki. Hallitus ei ole vielä saanut valmiiksi tämän lain luonnosta. Nyt duumassa syntynyt ratkaisu on kuitenkin periaatteellisesti tärkeä. Se on puitelaki, joka perustuu maan yksityisomistuksen hyväksymiseen.

Voimalla kadulla ja salissa

Kommunistien taktiikkana oli voimakeinoin estää lain käsittely. Duuman rakennuksen edustalle kokoontui aamulla suuri joukko mielenosoittajia, jotka yrittivät estää kansanedustajia saapumasta työpaikalla. Liikenne duuman edustalla oli poikki puolisen tuntia. Kun miliisi raivasi tien edustajille ja autoille, kommunistien ja maatalouspuolueen kansanedustajat ympäröivät puhujakorokkeen ja estivät käsittelyn alkamisen. Hallituksen edustajana esiintynyt talousministeri German Gref joutui puhumaan ministeriaitiosta valtaisan huutomyrskyn säestyksellä. Nyrkkitappelultakaan ei salissa vältytty. Gref sanoi, että maalaki on edellytys Venäjän talouskasvulle ja investoinneille. Kun laki astuu voimaan, yritykset voivat ostaa itselleen teollisuusmaata. Kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov varoitti, että maalain hyväksyminen johtaa Venäjällä sisällissotaan. Hänen mukaansa maanviljelijät eivät lakia hyväksy. Maan myynti merkitsee Venäjän myymistä, sanottiin julisteessa, jonka kommunistiedustajat nostivat istuntosalissa korkealle. Samalla he rummuttivat istuntosalin pöytiä ja huusivat kuorossa: tulipalo, tulipalo.

Avainuudistus

Hallitus ja presidentti Vladimir Putin ovat pitäneet maalain hyväksymistä Venäjän talouden avainuudistuksena. Se antaa mahdollisuuden vakaalle yritystoiminnalle ja yksityiselle maanviljelylle. Hallitus on luvannut antaa maan myynnistä ja ostosta lain, jonka mukaan viljelymaata voisi ostaa vain henkilö, joka alkaa viljellä sitä. Näin estettäisiin maan joutuminen keinottelijoille ja kaupunkien rikkaille. Moni kysymys on kuitenkin edelleen avoinna. Suurin ongelma on se, miten maan hinta arvioidaan ja miten taataan ostohalukkaille mahdollisuus pitkäaikaiseen lainaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.