Mainos

Venäjä saa Euroopan-kaasuhanansa kunnolla auki?

Venäjä näyttää vihdoinkin saavansa kunnolla kaasuhanansa auki Eurooppaan.

Kaasuputken rakentaminen Itämeren pohjaan on entistä todennäköisempää, sillä Venäjä ja Iso-Britannia sopivat asiasta alustavasti tänään. Samalla suuret öljy-yhtiöt, kuten BP ja Shell, lupautuivat miljardi-investointeihin Venäjälle.

Putki kulkisi Suomen kupeessa, mutta kansainvälisten vesialueiden pohjassa. 3 000-4 000 kilometriä pitkä ja noin 5,4 miljardia euroa maksava kaasuputki laskeutuisi Viipurin seudulta Suomenlahden pohjalle, ja jatkaisi Itämerta pitkin Saksan ja Hollannin kautta Iso-Britanniaan.

Jos hanke jättipitkästä kaasuputkesta toteutuu, mullistaa se myös Suomen kaasumarkkinat. Yhteysputki Suomeen antaisi mahdollisuuden ostaa kaasua ikään kuin vastavirtaan, tehdä kauppoja Keski-Euroopan maiden ja Norjan kanssa. Putken rakennustyöt kiinnostaisivat varmasti myös Rautaruukkia ja sen valmistuttua myös Fortumin osaomistaman Gasumin kaavailut putken jatkamisesta Turun suuntaan saisivat lisäpotkua.

Tällä hetkellä kaikki Suomeen tuleva kaasu, noin neljä miljardia kuutiota vuodessa, tulee kahden rinnakkaisputken kautta Siperiasta. Koko maailman kaasuvarannoista Venäjällä on noin kolmas osa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 26.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.