Mainos

Venäjä rajoittamassa lihan tuontia

Venäjä vahvisti tänään ryhtyvänsä rajoittamaan naudan- ja sianlihan sekä siipikarjan tuontia maahan. Tuontikiintiöt ovat Venäjän vastaisku EU:n päätökselle, jolla se rajoittaa viljan tuontia Venäjältä.

Venäjän hallituksen tiedottaja kertoi pääministeri Mihail Kasjanovin allekirjoittaneen päätöksen viime viikolla, mutta yksityiskohtaiset tiedot kiintiöistä julkistetaan myöhemmin. Tullien kerrottiin tulevan voimaan huhtikuun alussa. Eniten Venäjän ratkaisu vaikuttaa Tanskaan, mutta heijastusvaikutukset ulottuvat Suomen kaltaisiin pienempiinkin viejiin.

Viennin rajoitukset lisäävät lihan määrää EU:ssa ja painavat hintoja. Puolet EU:n viemästä naudanlihasta menee Venäjälle. Suomalaisille Venäjä on tärkein sianlihan vientikohde. Naudanlihaa ei viedä Suomesta Venäjälle. Myös broilerin lihan vienti itänaapuriin on olematonta.

-Jos Tanskan ja muiden suurien viejämaiden markkinat tukkeutuvat, se aiheuttaa ylituotantoa EU-alueella. Se tietää hintojen painumista alaspäin ja kannattavuuden heikentymistä, johtaja Lea Lastikka Elintarviketeollisuuden liitosta kertoo. Hänen mukaansa suurimmat vaikutukset Suomeen tulevat heijastusvaikutusten kautta.

Viime vuonna Suomessa tuotettiin 184 miljoonaa kiloa sianlihaa. Vientiin siitä meni 27 miljoonaa kiloa. Lastikka kertoi, että yleensä EU:ssa ei ole asetettu sisäistä jakoa vientiä rajoittavan ulkopuolisen maan viennille, koska se olisi liian hankalaa. -Japani on rajoittanut vuosia sianlihan tuontia. Kun määrä tulee täyteen, portit pistetään kiinni. Yleensä se tapahtuu syksyllä. Silloin huomaa, että EU- markkinoille tulee lisää sianlihaa, hän sanoi. Lastikan mukaan EU:ssa ei ole kanavia ottaa vastaan markkinoille tulevaa ylituotantoa. Joskus on kokeiltu tuen antamista niille, jotka varastoivat pakastetun sianlihan ja lupautuvat viemään sen myöhemmin EU:n ulkopuolelle. -Nämä ovat marginaalisia ratkaisuja. Varastoitu liha tulee jossakin vaiheessa kuitenkin markkinoille, Lastikka selvittää. Hänen mukaansa sianlihan hinta on jo nyt melko alhaalla ylituotannon vuoksi. -Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat rajoitukset hankaloittavat sikamarkkinoiden tilannetta EU:n alueella, hän sanoo.

Venäjä on ilmoittanut asettavansa kiintiöt kolmeksi vuodeksi. Siipikarjan lihaa saisi tuoda Venäjälle hieman päälle 1 miljoonaa tonnia, sianlihaa 450 000 tonnia ja naudanlihaa 420 000 tonnia. Yli menevältä määrältä perittäisiin niin suuret tullit, ettei vienti ole järkevää. Lastikan mukaan EU:sta tuotavalle tuonnille on lisäksi ehdotettu 15 sentin lisämaksua kiloa kohden.

Venäläisviranomaiset eivät ole vielä kertoneet tälle vuodelle tulevien kiintiöiden määrää, koska kiintiöt tulevat voimaan keskellä vuotta. EU haluaa viljakiintiöllä rajoittaa heikompilaatuisen viljan tuontia EU:n alueelle. Venäjä sai toivomaansa pienemmän kiintiön.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.