Mainos

"Venäjä pyrkii säilyttämään otteensa Kaukasialla"

Venäjän ja Georgian välienselvittelyssä on pohjimmiltaan kyse energiasta, sanoo kenraalimajuri Pertti Salminen.

Huomenta Suomessa vieraillut Maanpuolustuskorkeakoulun kenraalimajuri Salminen sanoo, että Georgian tilanne liittyy vuosikausia kestäneeseen kriisiin.

- Georgialla sinäänsä ei ole energiaraakavaroja, mutta Kaspianmeren öljyn ja kaasun saamisesta markkinoille on hyvinkin pitkälle kysymys.

Kaasu on aikaisemmin kulkenut Venäjän kautta, jolloin Venäjällä on ollut siihen vahva ote. 2000-luvulla on kuitenkin tehty kaasuputkistoja, jotka ohittavat Venäjän.

- Samaan aikaan länsi on varmistamassa sen, että sillä on vaihtoehtoinen energianlähde Lähi-Idän lähteille niin, ettei se joutuisi kuitenkaan riippuvaiseksi Venäjän energiasta.

- Venäjä yrittää varmistaa alueella jalansijaansa ja säilyttää otteensa alueen kysymyksiin, kun taas Georgian johto on suuntautunut kovastikin lähteen.

Salminen sanoo, että konfliktissa on kysymys hyvin pitkälti Venäjän intressien varmistamisesta. Georgian näkökulmasta taas on kyse maan yhtenäisyyden säilyttämisestä.

Kenraalimajurin mukaan on yhä epäselvää, mistä konflikti sai alunperin lähti liikkeelle.

- Jotkut arvioitsijat korostavat sitä, että Georgiaa provosoitiin toteuttamaan tämä toimenpide, jotta tämä valtakunnan osa (Ossetia) jotenkin säilyisi Georgiassa mukana. Georgia reagoi omalla tavallaan ja Venäjä sai syyn puuttua Etelä-Ossetian tilanteeseen suoraan.

Salmisen mukaan ainoa puuttuva palanen on tieto siitä, mitkä ovat Venäjän oikeat tavoitteet.

- Onko se Georgian johdon vaihtaminen? Se olisi looginen tavoite, mutta minitavoite on varmaankin se, että Abhasia ja Etelä-Ossetia säilyvät tukevasti Venäjän vaikutusvallassa eikä Georgia pysty lisäämään omaa vaikutusvaltaansa. Tätä tavoitetta Venäjä on nyt saavuttamassa.

Salmisen mukaan Venäjälle on tärkeää säilyttää sekä sotilaallinen että poliittinen asema myös Kaukasian vuoriston eteläpuolella.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.