Mainos

Venäjä pimitti Virolta tietoa patotyömaasta

Viron ulkoministeri ihmettelee, miksi Venäjä ei informoinut Viroa patotyömaasta.

Viron ulkoministeri Urmas Paet myöntää, että Venäjä ei ole valtiotasolla informoinut naapuriaan Suomenlahdella uudelleen käynnistetystä suuresta patorakennelmasta.

Ministerin mukaan alkeelliseen käytökseen olisi kuulunut keskustella asiasta muiden Suomenlahden rantavaltioiden kanssa. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sen sijaan ei halunnut vielä tänään kommentoida Pietarin tulvapatoon liittynyttä tiedonkulkua.

Pietarin tulvapadon on määrä valmistua vuonna 2009. Pietarin hydrologit vahvistavat että patoa käytetään tulvasuojan lisäksi myös Pietarin edustalle kasautuneiden myrkkyhautojen huuhteluun eteenpäin Suomenlahdelle. Padon suluilla pystytään ohjaamaan ja vauhdittamaan veden virtauksia.

Venäjä on jakanut tietoa ympäristöhakkeesta hyvin vähän. Viron ulkoministerin mukaan Venäjä ei ole informoinut millään tavoin Viroa valtiotasolla padon rakennustöiden uudelleenkäynnistyksestä.

- Kahden välisellä tasolla emme ole saaneet mitään tietoa siitä. Toivon että tulevaisuudessa myös Venäjä tajuaa, että kaikki mikä liittyy ympäristöön, kiinnostaa myös sen naapureita, Paet painottaa.

Kun naapurivaltioiden johdolta puuttuu täydellisesti tieto padon ekologista ja hydrologista vaikutukista Suomenlahdella, on ainut mahdollisuus vain toivoa että ikäviä yllätyksiä ei tule.

- Jos padolla on vaikutuksia, siitä syntyy kyllä vielä suuri keskustelu. Mutta valitettavasti se voi olla silloin jo myöhäistä, Paet harmittelee.

Pietarin padon organisatorinen toteutus on omiaan vaikeuttamaan tiedon kulkua, sillä Venäjä ajaa alas merensuojelulaitosta, joka suunnitteli padon alunperin ja valvoi hanketta. Merensuojelulaitoksen tilalle ei ole perustettu uutta organisaatiota. Näin ollen padon urakoitsijayhtiö on samalla myös hankkeen valvoja. Rakennusyhtiöstä tulee myös padon käyttäjä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.