Mainos

Venäjä: Pian neuvotteluihin ohjustorjunnasta

Venäjä haluaa neuvotella Yhdysvaltojen suunnittelemasta ohjusjärjestelmästä pian.

Igor Ivanov

Venäjä pyrkii Yhdysvaltojen uuden johdon kanssa pikaisesti vakaviin neuvotteluihin Yhdysvaltojen kaavailemasta ohjuspuolustusjärjestelmästä, sanoo Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov (kuvassa) tänään julkistetussa artikkelissa. Ivanov tekee Nezavisimaja Gazeta -lehden artikkelissa selväksi, että Venäjä vastustaa edelleen Yhdysvaltojen suunnittelemaa kansallista ohjustentorjuntajärjestelmää (NMD).

Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi valittu George Bush lupasi vaalikampanjassaan ryhtyä rakentamaan uutta ohjuspuolustusta, vaikka se rikkoisikin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton 1972 solmimaa ABM-sopimusta.

Presidentti Bill Clinton ilmoitti syyskuussa, että hän jättää seuraajalleen päätöksen tekemisen NMD:stä. Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhannut luopua kaikista maitten allekirjoittamista aseidenriisuntasopimuksista, jos Yhdysvallat ryhtyy rakentamaan ohjustentorjuntajärjestelmäänsä.

Venäjän strategisten ohjusjoukkojen komentaja kenraali Vladimir Jakovlev sanoi kuitenkin marraskuussa, että Venäjä ehkä saattaisi myöntyä Yhdysvaltojen NMD-hankkeeseen. Yhdysvaltojen olisi tällöin Jakovlevin mukaan vastineeksi vähennettävä hyökkäyskapasiteettiaan.

Myös useat Yhdysvaltojen Nato-liittolaiset ovat vastustaneet amerikkalaisten ohjuskilpikaavailuja, koska ne saattavat aloittaa uuden varustelukierteen.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.