Venäjä painostaa suklaalla Ukrainaa kauemmas EU:sta

Suklaa on noussut kiistanaiheeksi Ukrainan ja Venäjän välillä.

Venäjä kielsi suositun ukrainalaisen suklaan Roshenin maahantuonnin "laadullisista syistä" heinäkuussa. Todellisen syyn arvioitiin olevan painostus Ukrainaa kohtaan, joka suunnittelee solmivansa yhteistyösopimuksen Euroopan unionin kanssa marraskuussa.

Assosiaatiosopimukseen saattaa sisältyä mahdollisuus vapaakauppaan unionin kanssa. Tämä ei miellytä Venäjää, joka haluaisi Ukrainan liittyvän sen perustamaan tulliliittoon, jossa mukana ovat jo Valko-Venäjä ja Kazakstan.

– Venäjä haluaa näyttää Ukrainalle, miten sitä tullaan kohtelemaan, jos se ei liity tulliliittoon, arvioi tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista.

Lisänäyttöä tulevasta Venäjä antoi elokuussa, kun se pysäytti ukrainalaiset tuotteet rajallaan ja teki niille ylimääräisiä tarkastuksia. Ukrainan tuotteet seisoivat rajalla tuntikausia ilman selityksiä, kertoo uutistoimisto AFP.

Presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja Sergei Glazev kuittasi tarkastuksen kertaluonteisena, mutta ilmoitti, että vastaavaa on odotettavissa lisää, jos Ukraina solmii sopimuksen unionin kanssa.

– Olemme valmiita kiristämään tullitarkastuksia, jos Ukraina ottaa tämän itsemurha-askeleen kohti EU-sopimusta, hän sanoi uutistoimisto Ria Novostille.

Ukrainan on valittava

Ukraina on aiemmin tasapainoillut EU:n ja Venäjän välillä ja yrittänyt hyötyä molemmista. Nyt se joutuu kuitenkin pohtimaan, kumman kanssa haluaa sitoutua syvempään yhteistyöhön.

Kangaspuron mukaan Venäjä voi halutessaan aiheuttaa isoja ongelmia Ukrainan taloudelle. Ukrainan viennistä peräti 25 prosenttia menee Venäjälle.

– Uhkailu tulleilla on tarpeeksi suuri asia aiheuttamaan hämmennystä Ukrainassa. Kyseessä ovat isojen ukrainalaisten oligarkkien talousintressit, hän sanoo.

Venäjän uhkailu voi tepsiä myös siksi, että EU-sopimuksen hyödyt Ukrainalle ovat vielä epävarmoja. Vaikka sopimus saattaa tuoda lisää ulkomaalaisia investointeja Ukrainaan, pahimmassa tapauksessa kyseessä on katastrofi maan omien tuotteiden myynnille.

– Monet analyytikot uskovat, että ukrainalaiset tuotteet eivät ole kilpailukykyisiä EU:n markkinoilla. EU:n tuotteiden taas pelätään syrjäyttävän maan omat tuotteet kotimaan markkinoilla, Kangaspuro sanoo.

Kansaa ei kiinnosta

Tavallista ukrainalaista EU-keskustelu ei juuri liikuta. Kiovalaisen Irina Bodnarin mukaan suuri osa ukrainalaisista haluaisi unionin jäseneksi, jotta he voisivat matkustaa EU:ssa viisumivapaasti.

– Suurta osaa unionin politiikka ei kuitenkaan kiinnosta, kansalaisjärjestö Alternative-V:ssä työskentelevä Bodnar sanoi STT:lle.

Myös Kangaspuron mukaan iso osa kansasta näkee EU-keskustelun osana vain valtaeliitin pelejä, jossa maata hallitsevat oligarkit ajavat jälleen vain omia etujaan.

– Tavallinen kansa on lopen kyllästynyt politiikkaan. Suurin osa ei kuitenkaan halua, että suhteet Venäjään vaarantuvat, sillä he ymmärtävät niiden tärkeyden.

Bodnar ei hingu maata unioniin.

– Pelkään, että Ukraina ei saisi taloudellisia etuja. Haluan sen pikemminkin olevan EU:n itsenäinen kumppani.

– Lisäksi Ukraina oli jo kerran osa erästä kansanliittoa, enkä halua sen kadottavan taas itsenäisyyttään, hän lisää.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat