Mainos

Venäjä päästi EU:n tarkkailijoita puskurialueelle

EU on käynnistänyt tarkkailuoperaationsa Georgiassa. Tarkkailijat pääsivät käymään myös Etelä-Ossetiaa ympäröivällä puskurivyöhykkeellä, vaikka Venäjä vielä eilen vakuutti, ettei tarkkailijoilla ole mitään asiaa sinne.

EU:n edustajan mukaan operaatio käynnistyi sujuvasti, eikä vaikeuksia ollut. EU:n mukaan tarkkailijoiden tarkoituksena on seurata Venäjän joukkojen asteittaista vetäytymistä alueelta ja samalla huolehtia siitä, että alueet päätyvät Georgian poliisin valvontaan.

- Tarkkailu on alkanut erittäin hyvin, ongelmitta. Asiat kehittyvät positiiviseen suuntaan, vahvisti EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa ympäröivillä vyöhykkeillä on edelleen venäläisiä joukkoja. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev vahvisti tänään, että sotilaat vetäytyvät määräaikaan mennessä. Aika menee umpeen ensi viikon perjantaina.

EU:n operaatioon osallistuu parisataa siviilitarkkailijaa. Mukana on myös kymmenen suomalaisen asiantuntijan ryhmä. Suomalaiset partioivat alkuun Gorin alueella.

Venäjä kaavailee rautatieyhteyttä Etelä-Ossetiaan

Venäjä harkitsee rautatieyhteyden rakentamista äskettäin itsenäiseksi julistautuneeseen Etelä-Ossetiaan. Yhteys toteutettaisiin räjäyttämällä useita tunneleita Kaukasusvuoristossa.

Venäjä tunnusti Etelä-Ossetian ja Abhasian alueiden itsenäisyyden syyskuussa Georgian kanssa käymänsä lyhyen sodan jälkeen. Georgia on syyttänyt Venäjää yrityksistä liittää alueet itseensä.

Venäjän rautatieyhtiö on johtajansa Vladimir Jakuninin mukaan selvittänyt eri vaihtoehtoja ja päätynyt yhteen, jolla Venäjän ja Etelä-Ossetian rautatieverkostot yhdistettäisiin. Rataa olisi rakennettava noin 150 kilometriä, ja neljä tunnelia veisi sen Kaukasuksen vuorten halki.

Neuvostoliitto kaavaili jo 1980-luvun alussa rautatien rakentamista Kaukasuksen läpi Vladikavkazista Georgian Tbilisiin. Jakuninin mukaan nyt olisi kuitenkin kyseessä eri linjaus.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja