Mainos

Venäjä nopeuttaa yksityistämisprosessia

Venäjä aikoo vauhdittaa yksityistämisprosessia, ja tarkoituksena on myydä ensi vuoden aikana suuryritysten osuuksia lähes 30 miljardin markan edestä. Listalla on muun muassa usean öljy-yhtiön osakkeita.

Joidenkin venäläisyritysten osakkeista on tullut niin tuottoisa myyntiartikkeli ja maan kroonisen budjettivajeen paikkaaja, että Venäjän hallitus on päättänyt nopeuttaa yksityistämistä. Ensi vuoden aikana myyntiin on tulossa lisää kannattavien valtionyritysten osakkeita noin 30 miljardin Suomen markan edestä.

Muun muassa teleyhtiö Svjazinvestin osakkeista on tarkoitus myydä 25 prosenttia lisää. Svjazinvestin osakkeiden ensimmäisen neljänneksen myynti jokin aika sitten oli yksi Venäjän kaikkien aikojen tuottoisimmista osahuutokaupoista, jonka tuloksena valtion rahakirstuun kilahti rahaa yli 10 miljardin markan verran. Svjazinvestin osakekaupassa Venäjän hallitus halusi myös viestittää, että maan yksityistämisprossissa hyvä veli kauppojen aika on ohitse, ja että osakkeet saa eniten tarjoava.

Myyntiin on tulossa myös öljy-yhtiöden osakkeita kuten Rosneftin lähes koko osakekanta, ja jonkin verran myös Lukoilin osakkeita. Puolet lentoyhtiö Aeroflotin osakkeista on tarkoitus myydä, ja Moskovan Sheremetjevon lentokenttä aiotaan yksityistää sataprosenttisesti.

Osakekauppoja saattaa jonkin verran häiritä Venäjällä vastikään voimaan astunut laki, jonka mukaan duuman on hyväksyttävä lista valtionyritysten myytävistäosakkeista. Kommunisteille, jotka hallitsevat duumaa, tämä tarjoaa oivallisentilaisuuden nostattaa hallituksen vastaista mielialaa.
(MTV3/Helena Laatio)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.