Mainos

Venäjä: "Nato estää sotilaallisia tarkastuksia"

Venäjän ulkoministeriö sanoi tänään Naton rikkoneen kansainvälistä sopimusta, kun Nato esti Venäjää tarkastamasta länsimaiden joukkoja Makedoniassa ja Albaniassa. Venäjällä on oikeus tehdä tarkastuksia Euroopan tavanomaista aseistusta koskevan, vuodelta 1990 peräisin olevan Tae-sopimuksen perusteella.

Venäjä käytti tuota oikeuttaan toukokuun alussa Makedoniassa ja toukokuun puolivälissä Albaniassa. Tae-sopimukseen liittyvässä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön luottamusta ja turvallisuutta lisääviä toimia koskevassa asiakirjassa vuodelta 1994 sallitaan tarkastukset, kun merkittäviä määriä joukkoja on siirretty tavanomaisen sijaintipaikan ulkopuolelle. Venäjä sanoi, että Albania, Makedonia ja Naton edustajat rikkoivat tuon sopimuksen kirjainta ja henkeä tarkastusten aikana.

Venäjää oli estetty tekemästä tarkastuksia ilmasta. Lisäksi maajoukkoja tarkastettaessa oli rajoitettu venäläisupseerien liikkumista. Pahin rikkomus Venäjän mukaan oli se, ettei Makedonia ollut ilmoittanut muille Ety-maille Nato-joukkojen määrän ylittävän ilmoituskynnystä. Venäjän ulkoministeriö jatkoi, että tarkastuksista tehdyt johtopäätökset otetaan huomioon käytännössä ja neuvotteluissa, joita käydään Tae-sopimuksen sopeuttamiseksi Euroopan muuttuneisiin oloihin.

Eilen Venäjä syytti Yhdysvaltoja vuoden 1972 ohjustentorjuntasopimuksen eli ABM-sopimuksen heikentämisestä, kun Yhdysvaltain kongressi hyväksyi lakipaketin, joka sallii torjuntaohjusjärjestelmän sijoittamisen. Venäjä katsoo, että se uhkaa maailmanlaajuista vakautta ja turvallisuutta.

Yhdysvallat katsoo tarvitsevansa puolustuksellisen ohjusjärjestelmän rajoitettuja ohjushyökkäyksiä vastaan. Yhdysvallat haluaa suojella aluettaan aseilta, jotka on sijoitettu Pohjois-Koreaan ja Iraniin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.