Mainos

Venäjä-murheilla pyyhittiin pöytää pörssissä

Perjantain tulosjulkistajien Venäjä-huolet eivät säikäyttäneet markkinoita. Vahvasti Venäjä-bisnestä tehneet rengasvalmistaja Nokian Renkaat ja rakennuskonserni YIT olivat vankassa nousussa pörssissä.

Yhtiöt ovat pyrkineet taklaamaan Venäjä-ongelmiaan trimmaamalla toimintaansa ja hakemalla kasvua muualta. Perjantaina loppuiltapäivästä YIT oli yli 10 prosentin ja Nokian Renkaat yli 11 prosentin nousussa pörssissä.

Öljyn hinnassa nähty raju alamäki on pannut öljystä riippuvaisen Venäjän talouden ahtaalle. Ruplan arvo on lasketellut alamäkeä, ja venäläisten ostovoima on heikentänyt reippaasti.

Nokian Renkaiden toimitusjohtajan Ari Lehtorannan mukaan Venäjän taloustilanne on haastava, mutta missään vapaassa pudotuksessa talous ei ole.

– Venäjän kansa on tottunut tällaisessa tilanteessa toimimaan, Lehtoranta sanoi.

Suurin kulutustarvikkeiden viejä

Nokian Renkaat on iso rengasvalmistaja Venäjällä. 

– Olemme Venäjän suurin kulutustarvikeviejä kaikki teollisuudenalat mukaan lukien, ja saamme sen mukaista tukea, Lehtoranta sanoi.

Nokian Renkaat teki jälleen vahvan tuloksen, vaikka talvisesonki viivästyi eri maissa. Yhtiön liikevoitto nousi loka-joulukuussa selvästi vuoden takaisesta.

YIT:n liikevoitto ilman kertaeriä puolestaan ropisi selvästi alaspäin loka-joulukuussa vuoden takaisesta. YIT:llekin Venäjä on edelleen tärkeä bisnesalue, mutta sen merkitys on pienentynyt. YIT on sopeuttanut merkittävästi toimintaansa Venäjällä, eikä se odota Venäjällä parannusta markkinaympäristöön tänä vuonna.

Nordean osakestrategin Kristian Tammelan mukaan YIT:n tulos jäi odotuksista, mutta ilmeisesti markkinoille riitti, etteivät suurimmat pelot toteutuneet. Nokian Renkaiden tuloskunto ylitti puolestaan odotukset, mutta näkymät tälle vuodelle jäivät odotuksista.

– Venäjää on synkistelty mediassa vasemmalta ja oikealta. Kenelläkään ei varmaan tule enää yllätyksenä, että Venäjällä on haastavaa, sanoi Tammela.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja