Mainos

Venäjä lupaa auttaa Litvinenko-tutkijoita

Yhdeksän brittipoliisia on saapunut Moskovaan selvittämään entisen KGB-vakoojan Aleksandr Litvinenkon murhaa.

Venäjä lupaa avustaa brittipoliiseja entisen venäläisen tiedusteluagentin Aleksandr Litvinenkon kuoleman tutkimuksissa, venäläisviranomaiset kertovat.

Yhdeksän Scotland Yardin terrorisminvastaisen yksikön poliisia saapui illalla Moskovaan. The Guardian -lehden mukaan poliisit haluavat kuulla kolmea venäläistä, jotka tapasivat Litvinenkon tämän sairastumispäivänä Lontoossa.

Lehden mukaan miehet ovat Andrei Lugovoi, Dmitri Kovtun ja Vjatsheslav Sokolenko. Lugovoi, entinen KGB-agentti, on kiistänyt sekaantuneensa millään tavoin Litvinenkon kuolemaan.

-Uskomme, että joku yrittää lavastaa meidät syyllisiksi, Lugovoi kertoi Sunday Times -lehdelle.

The Guardian -lehti kertoi poliisien mahdollisesti kuulevan myös kahta muuta venäläistä, joiden nimiä ei ole ollut julkisuudessa. Britannian poliisi ei ole kommentoinut lehden väitteitä.

Reid: Tutkimukset viedään loppuun

Litvinenkon ystävät ovat vaatineet brittipoliiseja tapaamaan entisen tiedustelupalvelun agentin Mikhail Trepaskinin, jolla heidän mukaansa on "huomattavaa tietoa" tapahtumista.

Trepaskin on väittänyt Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n olevan Litvinenkon kuoleman takana, sekä suunnittelevan lisää veritekoja "Kremlin vihollisia" kohtaan. Trepaskin istuu tällä hetkellä nelivuotista vankeusrangaistusta Venäjällä valtionsalaisuuksien paljastamisesta.

Sunday Timesin mukaan Britannian ulkoministeri Margaret Beckett oli kertonut muille brittiministereille Venäjän presidentin Vladimir Putinin suuttuneen siitä, että britit eivät olleet estäneet Litvinenkoa esittämästä lausuntoja kuolinvuoteellaan.

Litvinenko syytti ennen kuolemaansa myrkytyksestään Putinia ja kuvasi tätä "raakalaismaiseksi ja häikäilemättömäksi".

Britannian sisäministeri John Reid totesi tänään poliisitutkimuksien jatkuvan normaalisti mahdollisista diplomaattisista seurauksista huolimatta.

-Seuraamme saamiamme tietoja, mihin ne ikinä meidät johdattavatkin, Reid vakuutti.

Ulkoministeri Lavrov syyttää brittiviranomaisia lietsonnasta.

Litvinenkon kuolemasta syntynyt kohu vahingoittaa Venäjän ja Britannian suhteita, varoittaa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

- Ei voida hyväksyä, että viranomaiset osallistuivat tällaisen kampanjan lietsontaan, Lavrov sanoi venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan.

- Tällainen vahingoittaa tietysti suhteitamme.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.