Venäjä leikkasi kaasuntoimituksia Ukrainaan

Gazprom ryhtyi aamulla rajoittamaan kaasunvientiä Ukrainaan. EU:n komissio ilmaisi huolensa tilanteesta, vaikka Gazprom on vakuuttanut Länsi-Euroopan kaasunsaannin olevan turvattu.

Venäjän kaasuyhtiö Gazprom on supistanut maakaasun toimittamista Ukrainaan ratkaisemattoman hintakiistan takia.

Gazpromin mukaan vähennys koskee Ukrainan oman kaasuntarpeen suuruista määrää eikä siten kosketa Ukrainan kautta kulkevaa kaasunvientiä muihin Euroopan maihin.

EU:n komissio ilmaisi huolensa tilanteesta, vaikka Gazprom on vakuuttanut Länsi-Euroopan kaasunsaannin olevan turvattu. Puolan kaasuyhtiön PGNiG kertoi, että paineVenäjältä Ukrainan kautta tulevassa maakaasuputkistossa on laskenut.

Gazprom ryhtyi rajoittamaan kaasunvientiä Ukrainaan tänä aamuna sen jälkeen kun hintakiistassa ei päästy yhteisymmärrykseen viimehetken neuvotteluissa. Gazprom on ilmoittanut nostavansa Ukrainaan toimitettavan maakaasun hinnan maailmanmarkkinatasolle, mikä tietäisi hinnan nelinkertaistumista.

Ukrainan viranomaisten mukaan toimituksilla ei ole ensi alkuun vaikutusta tavallisiin kansalaisiin. Sen sijaan teollisuudessa toimitusten loppuminen näkyy. Viranomaisten mukaan maalla on riittävästi reserviä selvitä nykyvarastoilla koko talven yli.

Kaasutoimitusten päättymisellä saattaa olla vaikutuksia Euroopan maakaasumarkkinoille, sillä merkittävä osa Venäjän kaasunviennistä Eurooppaan kulkee Ukrainan kautta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat