Mainos

Venäjä laskemassa avioliittoikää 14 vuoteen

Venäjän parlamentin alahuone, duuma, on hyväksynyt avioliittoiän alentamisen 14 vuoteen. Toisaalta duuma on jo ensimmäisessä käsittelyssä hyväksynyt lain, joka nostaa seksuaalisen kanssakäymisen alarajan 14 vuodesta 16 vuoteen.

Lain mukaan 14-16 -vuotiaat voivat mennä naimisiin "erikoisolosuhteissa", mikäli paikallisviranomaiset hyväksyvät liiton. Erikoisolosuhteita ei hyväksytyssä laissa ole tarkemmin määritelty, mutta aikaisemmassa lakiluonnoksessa tällaisiksi olosuhteiksi määriteltiin muun muassa raskaus tai lapsen syntymä. Vanhempien suostumus liitolle ei ole välttämätön, mutta heidän mielipiteensä otetaan huomioon. Viranomaisten päätöksestä voi myös valittaa oikeuteen.

Nykyinen avioliiton alaikäraja on 16 vuotta. Duuma hyväksyi lain yksimielisesti kolmannessa käsittelyssä. Tullakseen voimaan laki tarvitsee vielä parlamentin ylähuoneen, liittoneuvoston, ja presidentti Vladimir Putinin hyväksynnän. Laki astuu voimaan puoli vuotta sen jälkeen kun se on virallisesti hyväksytty.

Uusi avioliittolaki on ristiriidassa duuman kesäkuussa ensimmäisessä käsittelyssä hyväksymän lain kanssa, joka nostaisi seksuaalisen kanssakäymisen alarajan 14 vuodesta 16 vuoteen. Laki myös tekisi lapsipornon hallussapidosta rikoksen ja koventaisi lapsia seksikauppaan houkuttelevien rangaistuksia. Lakia ei ole vielä tuotu toiseen käsittelyyn.

Venäläiset menevät naimisiin nuorempana kuin länsimaissa on tapana. Avioerojen määrä maassa on myös maailman korkeimpia. Joidenkin arvioiden mukaan 65 prosenttia avioliitoista päättyy eroon.

Joillakin Venäjän alueilla, kuten Tatarstanissa, Tshetsheniassa ja Ingushiassa moniavioisuus on melko tavallista, vaikkakaan se ei ole laillista.

(STT-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.