Venäjä: Länsi ei ymmärrä Tshetshenian kysymystä

Venäjä arvosteli tänään Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin kannanottoa Tshetshenian sodasta ja sanoi sen olevan uusi osoitus lännen ymmärryksen puutteesta. Clinton kuvaili eilen Tshetshenian sotaa "julmaksi ja tuomituksi epäonnistumaan".

Tshetshenia, sotilas

Venäjän hallituksen tiedottaja Sergei Jastrzhembski sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan, että "lännessä ei vielä täysin ymmärretä todellisia syitä sille, mitä Tshetsheniassa tapahtuu". Venäläiset keskittivät tänään massiivisen ilmahyökkäyksensä Tshetshenian eteläiselle vuoristoalueelle, minne tshetsheenit ovat rakentaneet linnoitettuja tukikohtiaan. Samaan aikaan Venäjän turvallisuusjoukot aloittivat nopeat toimet tshetsheenien mahdollisten vastaiskujen varalta muualla Venäjällä. Korkea-arvoinen tshetsheenikomentaja, jordanialaissyntyinen Hattab, uhkasi aiemmin, että sissit ovat valmiit iskemään mihin tahansa venäläiseen kaupunkiin.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n tiedottaja Aleksandr Zdanovitsh sanoi viranomaisten ottavan uhkauksen vakavasti. Turvallisuusyksiköt ja paikallishallinnon elimet eri puolilla Venäjää on määrätty hälytystilaan terrori-iskujen estämiseksi. Venäjä aloitti hyökkäyksensä Tshetsheniaan sen jälkeen kun useat tuhoisat räjähdykset olivat ravistelleet Moskovaa ja muita venäläisiä kaupunkeja. Venäläiset syyttivät iskuista tshetsheenejä, jotka kuitenkin kiistivät syytteet.

Annan ja Putin puhuivat Tshetsheniasta

Venäjän virkaatekevä presidentti Vladimir Putin selvitti tänään Venäjän toimia Tshetsheniassa YK:n pääsihteerille Kofi Annanille Moskovassa. Putin kiitteli YK:ta sen tekemästä työstä Ingushiaan sodan jaloista siirtyneiden pakolaisten parissa. Annan piti Venäjän taistelua terrorismia vastaan Pohjois-Kaukasuksella ymmärrettävänä, mutta nosti esiin sodan aiheuttaman humanitaarisen kriisin, kertoi Putinin lähipiiriin kuuluva Sergei Prihodko. Hän kuvasi Putinin ja Annanin keskusteluja "suoriksi ja vilkkaiksi".

Putin ja Annan keskustelivat myös Kosovosta ja Jugoslavian tilanteesta. Putin arvosteli EU:ta siitä, että se antaa humanitaarista apua vain Serbian opposition hallitsemille kaupungeille. Myös Naton pääsihteeri George Robertson vaati taistelujen lopettamista.
-Nato on tehnyt kantansa hyvin selväksi - me uskomme, että poliittinen ratkaisu on ehdottoman tärkeä, Robertson sanoi.

Toimittaja venäläisten vankina

Tuoreiden tietojen mukaan yhdysvaltalaisten Radio Free Europen ja Radio Libertyn venäläinen kirjeenvaihtaja Andrei Babitski on joutunut venäläisten vangiksi. Asiasta kertoivat tänään journalistien järjestö Russian Glasnost Organisation ja uutistoimisto Interfax. Babitskia on pidetty vankina kellarissa venäläisten hallitsemassa Urus-Martanin kaupungissa Tshetsheniassa, kertoi journalistijärjestön johtaja Oleg Panfilov.

Hänen mukaansa venäläiset tekevät kaikkensa varmistaakseen, että toimittajat "eivät näe sodan kulkua ja sen seurauksia omin silmin". Babitskilla oli kulkulupa tshetsheenien leireihin ja hän teki raportteja sodan molempien osapuolten näkökulmasta, kunnes hän katosi tammikuun puolivälissä. Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt pidättäneensä Babitskin. Interfaxin siteeraamat turvallisuuslähteet kuitenkin kertoivat pidättäneensä Babitskin ja syyttävänsä tätä osallistumisesta laittoman aseellisen vastarintaliikkeen toimintaan. Venäläisiä viranomaisia on arvosteltu yrityksistä kontrolloida sotarintamalta tulevaa informaatiota. (STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat