Mainos

Venäjä kutsui suurlähettiläänsä kotiin

Venäjä kutsui tänään Washingtonin- ja Lontoon-suurlähettiläänsä kotiin neuvotteluja varten sen takia, että Yhdysvallat ja Britannia olivat hyökänneet Irakiin. Se ilmoitti myös harkitsevansa uudelleen turvallisuusstrategiaansa, mm. suhteitaan Natoon. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov ilmoitti myös Yhdysvaltain ulkoministerille Madeleine Albrightille, että Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet saattavat kärsiä vakavasti, jos ilmaiskut jatkuvat.

-Jos tämä toiminta (ilmaiskut ) ei lopu, Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet saattavat kärsiä pahasti. Se ei ole meidän valintamme, ulkoministeriön edustaja kertoi Ivanovin sanoneen Albrightille puhelimessa. Ivanov kehotti Albrightiä pyrkimään yhä diplomaattiseen ratkaisuun kriisissä. Jos sellainen ratkaisu löytyy, Venäjä on kuten ennenkin valmis työskentelemään rakentavasti yhdessä YK:n turvallisuusneuvoston muiden jäsenten kanssa, Ivanov sanoi.

Aiemmin päivällä presidentti Boris Jeltsinin lehdistöedustaja teki selväksi, ettei Venäjä katkaise diplomaattisuhteitaan länsimaihin. -Asioita on kutsuttava niiden oikealla nimellä. Sotilaallinen isku on sotilaallinen isku. Sitä ei voi sallia, iskut on lopetettava, presidentti Jeltsinin lehdistösihteeri Dmitri Jakushin sanoi lehdistötilaisuudessa Moskovassa. Hän lisäsi kuitenkin, ettei suhteiden katkaiseminen Yhdysvaltoihin ja Britanniaan tule kuuloonkaan. Asiat eivät saa mennä avoimen selkkauksen tasolle, hän sanoi.

Venäläiset poliitikot ovat kerrankin yksimielisiä Irakiin tehdyistä ilmaiskuista ja ovat raivoissaan siitä, että Yhdysvallat sivuutti YK:n turvallisuusneuvoston eikä antanut Venäjälle mahdollisuutta käyttää neuvoston pysyvänä jäsenenä veto-oikeuttaan iskuja vastaan.

Venäjän mahdollisuudet vastareaktioon ovat kuitenkin rajalliset. Sen rooli maailmanpolitiikassa on heikentynyt Neuvostoliiton hajottua. Maa on myös riippuvainen Kansainvälisen valuuttarahaston lainoista selviytyäkseen taloudellisista vaikeuksistaan ja Yhdysvalloilla on suuri vaikutusvalta IMF:ssä.

Venäjän ensimmäinen varapääministeri Juri Malsljukov sanoi, ettei hän usko Irakin kriisin vaikuttavan Venäjän suhteisiin IMF:ään. Suurlähettiläiden kotiinkutsua lukuunottamatta Venäjä ei kuitenkaan reagoinut kriisiin muutoin kuin Ivanovin uhkauksella suhteiden huononemisesta ja muilla vihaisilla puheilla.

Ulkoministeri Madeleine Albright sanoi televisioyhtiö CNN:n lähetyksessä olevansa pettynyt Venäjän raivokkaista reaktioista. Hän valitti suurlähettiläs Juli Vorontsovin kutsumista pois Washingtonista, mutta sanoi, ettei Washingtonin Moskovan-suurlähettilästä kutsuta kotiin. Britannian puolustusministeri George Robertson puolestaan kommentoi Venäjän Lontoon-suurlähettilään Juri Fokinin kotiin kutsumista muistuttamalla, että Venäjä oli kannattamassa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, jossa Irakia kehotettiin yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa "hyvin vakavien seurausten uhalla".

Venäjän ulkoministeriö kertoi perjantaina ulkoministeri Ivanovin esittäneen "konkreettisen ohjelman" kriisin ratkaisemiseksi diplomaattisin keinoin. Ohjelma sisältää samoja ehdotuksia, joita sekä Ivanov että pääministeri Jevgeni Primakov ovat aiemmin esittäneet.

Ivanov sanoi, ettei Venäjä ole luopunut kannastaan, jonka mukaan kriisi on ratkaistava diplomaattisin keinoin. Hän ei kuitenkaan kertonut, aikooko hän mahdollisesti keskustella asiasta presidentti Bill Clintonin tai Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa. Hän sanoi ainoastaan, ettei Clinton ole ehdottanut puhelinkeskusteluja. Kriisin takia Ivanov peruutti osallistumisensa Naton ja Venäjän yhteiseen istuntoon.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.