Mainos

Venäjä: Kovat Iran-pakotteet haitallisia

Pariisissa keskustellaan tänään Iranin ydinohjelmasta. Vaikka kaikki neuvotteluihin osallistuvat maat ovat tuominneet Iranin uhittelun, eripuraa on ollut vastatoimien laajuudesta. Iranin presidentti antoi varoituksen Euroopan maille.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat keskustelevat tänään Pariisissa Iranin ydinohjelmasta.

Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat yrittävät päästä yksimielisyyteen siitä, millaisia pakotteita Irania vastaan tulisi asettaa. Neuvotteluissa on mukana myös Saksa sekä EU:n erityisedustaja Javier Solana.

Ryhmän tavoitteena on saada Iran tekemään ydinohjelmastaan avoin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan kovista rangaistuksista Iranille olisi vain haittaa.

Lavrov kuitenkin toisti Brysselissä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kokouksen ohessa kantansa siitä, että Venäjä tukee rajoitettuja pakotteita eli uraanin rikastamisessa käytettävän teknologian ja materiaalien vientikieltoa Iraniin.

Kiinan tukemana Venäjä on saanut pyyhittyä lähes puolet ryhmän eurooppalaisten osallistujien rangaistuksia koskevasta julkilausumasta, jota Yhdysvallat tukee.

Vaikka kaikki neuvotteluihin osallistuvat maat ovat tuominneet Iranin uhittelun, eripuraa on ollut vastatoimien laajuudesta. Varsinkin Venäjä ja Kiina, joilla on Iranin kanssa vahvat taloussuhteet, ovat puoltaneet lievempiä pakotteita.

Iran ei ole suostunut lopettamaan uraanin rikastamista kansainvälisestä painostuksesta huolimatta. Iranin mukaan sen ydinohjelma on rauhanomainen eikä tähtää ydinaseen valmistukseen.

Iran ei anna periksi ydinkiistassa

Iranin ydinasioiden pääneuvottelija Ali Larijani sanoo, että Iran ei anna periksi ydinkiistassa. Hänen mukaansa Iranilla on täysi oikeus omaan ydinteknologiaansa. Dubaissa puhunut Larijani totesi myös, että Yhdysvaltain yksipuolinen toiminta saattaa aiheuttaa lisää jännitteitä Lähi-idässä.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad varoitti Eurooppaa, että Iran ei aio hyväksyä minkäänlaisia päätöksiä sen ydinteknologiaa vastaan.

- Jos te jatkatte yrityksiä hidastaa Iranin ydinohjelmaa ja jos vastustatte Iranin valtion oikeuksia propagandassanne tai kansainvälisissä elimissä, islamilainen valtio pitää tällaista vihamielisyyden osoituksena ja harkitsee uudelleen suhteitaan Euroopan valtioihin, hän sanoi televisioidussa puheessaan Sarissa Pohjois-Iranissa.

Ahmadinejad sanoi, että varoitus koskee kahta tai kolmea Euroopan maata, eli viittasi neuvotteluihin osallistuviin Britanniaan, Ranskaan ja Saksaan.

Iran ei ole ydinkiistan aikana ennen uhannut Euroopan maita suhteiden viilenemisellä. Läntiset diplomaatit toivoivat, että uhkauksen tarkoitus oli vain miellyttää kotiyleisöä, ei osoitus maan politiikan muutoksesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.