Venäjä: Koko Kurskin miehistö kuollut

Venäjä sanoo Kurskin koko miehistön kuolleen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjä tunnustaa, että toivoa eloonjääneistä ei enää ole. Venäjän pohjoisen laivaston esikuntapäällikkö Mihail Motsak vahvistaa norjalaiset raportit, joiden mukaan Kursk on täynnä vettä eikä ketään ole elossa.

Kurskilta ei löydy enää eloonjääneitä

Venäjän pohjoisen laivaston esikuntapäällikkö Mihail Motsak kertoi uutistoimisto Rian ja Venäjän television RTR:n mukaan tänään, ettei uponneessa ydinsukellusvene Kurskissa enää ole eloonjääneitä. Koko 118-henkinen miehistö on siis menehtynyt. Tiedon on vahvistanut myös norjalainen pelastusryhmä. -Pahimmat pelkomme ovat osoittautuneet todeksi. Sukellusveneen kaikki osastot ovat täynnä vettä eikä yksikään miehistön jäsen ole enää elossa, Motsak sanoi Rialle. Norjalaisen pelastusryhmän syvänmerensukeltajat olivat aiemmin maanantaina saaneet Barentsinmereen vajonneen aluksen sisemmän pelastusluukun auki. Silloin sukeltajat kertoivat, että Kurskin osasto yhdeksän on täynnä vettä. He eivät käyneet aluksen sisällä. Norjalaiset tulivat siihen tulokseen, ettei pelastusoperaatiota ole enää syytä jatkaa. Sukeltajat olivat RTR:n mukaan löytäneet yhden miehistön jäsenen ruumiin läheltä pelastusluukkua.

Uhrien nostaminen kestää yli kuukauden

Pohjoisen laivaston edustaja Vladimir Navrotski kertoi lehdistötilaisuudessa, että Kurskin miehistön ruumiiden nostaminen vie ainakin kuukauden. Navrotskin mielestä olisi myös olemassa pieni mahdollisuus vielä löytää eloonjääneitä Kurskista. Hänen mukaansa aluksessa on Motsakin lausunnosta poiketen vielä kaksi osastoa, joista ei varmasti tiedetä, ovatko ne veden vallassa vai eivät. Venäjä pyysi aiemmin virallisesti Norjan apua Barentsinmereen uponneen Kurskin miehistön ruumiiden nostamisessa ylös merestä. Asiasta kertoi Norjan ulkoministeriö tänään. Norja ei toistaiseksi ole vastannut pyyntöön. Pelastustöissä käytettävän aluksen omistavan Stolt Offshore -yrityksen mukaan sukeltajien olisi kuitenkin liian vaarallista yrittää tuoda ruumiita pinnalle. Yrityksen edustajan mukaan Kurskin pelastusluukun kapeus ja meriveden kylmyys tekisivät työstä vaikeaa ja vaarallista. Norjan asevoimat on tarjoutunut tutkimaan alusta sisäpuolelta robottikameran avulla.

Onnettomuuden syy arvoitus

Ydinsukellusvene Kursk upposi elokuun 12. päivänä toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Aluksessa on tapahtunut voimakas räjähdys, joka mahdollisesti aiheutui sen torpedojen räjähtämisestä, mutta sillä hetkellä se oli ilmeisesti jo uppoamassa. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän laivasto olisi löytänyt Kurskin hylyn läheisyydestä ulkomaisen, ilmeisesti brittiläisen, sukellusveneen osan. Britannian puolustusministeriö kiisti tiedon. Interfaxin lainaama lähde kertoi, että vielä on aikaista sanoa, onko löydetyllä osalla yhteyttä Kurskin onnettomuuteen. Osa on kenties ollut merenpohjassa jo vuosia.

Omaiset surevat Murmanskissa


Sukellusvene Kurskin miehistön omaiset ovat kerääntyneet Murmanskiin odottamaan tietoa läheistensä kohtalosta. Murmanskissa on paikalla myös MTV3:n uutistoimittaja Anu Kuistiala, joka kertoo, että tämänpäiväinen tieto on järkyttänyt omaiset shokin partaalle. Omaiset purkavat suruaan ja vihaansa mm. presidentti Vladimir Putiniin, sillä heidän mielestään Putinin olisi pitänyt tulla paikan päälle. Omaiset sanovat myös, että ihmishenki ei ole minkään arvoinen Venäjällä. Vielä ei ole päätetty millainen muistotilaisuus Kurskin miehistölle pidetään. Todennäköisesti miehistö haudataan omille paikkakunnille, eikä yhteen suureen hautaan. Muistojumalanpalvelus pidettäneen jo lähipäivinä.

Sergejev: Kaikki voitava tehtiin

Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev on puolustanut Kursk-sukellusveneen miehistön pelastamisyrityksiä. Sergejev myönsi ORT-televion haastattelussa, että joitakin vähäisiä virheitä tehtiin, mutta vakuutti samalla, että pelastusoperaatioon osallistuneet tekivät parhaansa. Sergejev kertoi, että presidentti Vladimir Putin oli pysytellyt poissa onnettomuusalueelta hänen nimenomaisesta kehotuksestaan. Putinia on arvosteltu, koska hän jatkoi lomaansa Mustanmeren rannikolla katastrofista huolimatta. Sergejev sanoi uskovansa, että turma aiheutui törmäyksestä, jonka toisena osapuolena oli mahdollisesti toinen sukellusvene. Hän kertoi myös, että Venäjän laivasto oli rekisteröinyt kolmannenkin räjähdyksen onnettomuuspaikalla. Aiemmin on kerrottu kahdesta räjähdyksestä.

Popov pyysi anteeksi

Myöhemmin illalla Venäjän pohjoisen laivaston komentaja amiraali Vjatsheslav Popov pyysi televisiossa maanmiehiltään anteeksi sitä, ettei Kurskin 118:aa miehistönjäsentä saatu pelastetuksi. Liikuttunut Popov sanoi, että 3000 merimiestä oli tehnyt kaikkensa miehistön pelastamiseksi, mutta olosuhteet veivät voiton. Popovin puhe televisioitiin onnettomuuspaikalle purjehtineelta risteilijältä.

Lue myös:

    Uusimmat