Mainos

Venäjä kohentaa suhteita Valko-Venäjään

Venäjän presidentti Boris Jeltsin neuvotteli tänään valkovenäläisen kollegansa Aleksandr Lukashenkon kanssa maiden välisten suhteiden kehittämisestä.

Tapaaminen pidettiin Kremlissä ennen Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) johtajien huippukokousta. IVY-maiden kokoukseen osallistuvat Venäjän ja Valko-Venäjän lisäksi myös Kazakstan ja Kirgisia. Kremlin lehdistöavustajan mukaan Jeltsinin on tarkoitus esittää huippukokouksessa uusia aloitteita kiinteämmän yhteistyön luomiseksi IVY-maiden välille.

Jeltsin on varsin tyytyväinen Venäjän ja Valko-Venäjän välisten suhteiden kehittymiseen. Maiden välinen kauppa on esimerkiksi lisääntynyt huomattavasti kolmen viime kuukauden aikana. Venäjä ja Valko-Venäjä solmivat viime vuonna poliittisen liiton, joka sitoo ne keskenään kiinteämpään yhteistyöhön kuin muut IVY-maat. Jeltsinin ja Lukashenkon odotetaan keskustelevan vielä torstaina liittosopimuksen soveltamisesta. Asialistalla on mm. yhteisen budjetin laatiminen erilaisten ohjelmien, kuten puolustuksen, toteuttamiseksi.

Jeltsin kiinnitti Lukashenkon tapaamista seuranneissa lausunnoissaan huomiota myös Valko-Venäjän länsisuhteisiin. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Jeltsin sanoi, että Venäjän tulisi vakuuttaa "eurooppalaiset rakenteet" siitä, että Valko-Venäjää ei torjuta. Jeltsin viittasi länsimaiden arvosteluun presidentti Alexander Lukashenkon määräävästä johtamistyylistä. Lukashenko nousi valtaan kiistanalaisessa kansanäänestyksessä kaksi vuotta sitten laajan vastustuksen saattelemana.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.