Mainos

Venäjä kiisti valmistelevansa vastatoimia Kosovon takia

EU ja Venäjä ovat todenneet tänään pysyvänsä erimielisinä Kosovon itsenäisyydestä. Venäjä kuitenkin kiisti valmistelevansa vastatoimia Kosovoa tai sen itsenäisyyden tunnustavia maita vastaan.

- Venäjällä ei ole poliittisia välineitä kenenkään rankaisemiseen. Tällaiset epäilyt kuulostavat kaukaa haetuilta. Olemme toisaalta varmoja siitä, että jos tunnustus annetaan, se on virhe, huomautti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov EU:n puheenjohtajamaassa Sloveniassa.

Venäjä ja Serbia kutsuivat YK:n turvallisuusneuvoston puhumaan vielä kerran "vaaroista", joita Kosovon albaanien aikeisiin niiden mielestä liittyy. Istunto pidetään New Yorkissa huomenna.

Lavrov myönsi ettei odota tapaamiselta mitään. Hänen mukaansa Venäjän ja länsimaiden kannat ovat kiistassa edelleen vastakkaiset.

- En ole kovin toiveikas. Ei olisi kuitenkaan korrektia ohittaa turvallisuusneuvostoa, ja meidän täytyy osoittaa olevamme vastuullisia.

EU: Kosovon tilanne on kestämätön

Slovenian ulkoministeri Dimitrij Rupel luonnehti keskusteluja ystävällisiksi ja vilpittömiksi. EU:n ulkoasiainkomissaari Benita Ferrero-Waldner muistutti puolestaan, että Kosovo on nykyisessä epäselvässä asemassaan kaikkea muuta kuin vakaa.

- Vallitsevia oloja ei voida säilyttää, koska haluamme alueelle vakautta. Toivomme, että Venäjä saataisiin vakuuttumaan tilanteen kestämättömyydestä, Ferrero-Waldner kiteytti.

Kosovon albaanien ennustetaan julistavan maakunnan itsenäiseksi sunnuntaina tai maanantaina. Kosovon albaanipääministeri Hashim Thaci ilmoitti viime viikolla, että satakunta maata on valmis tunnustamaan Kosovon heti itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

EU ei odota, että alueella puhkeaa heti yhteenottoja.

- Väkivaltaisuuksia ei pidetä todennäköisinä tilannearvioiden perusteella. Tällaisia viitteitä on saatu useilta tahoilta, sanoi nimettömänä pysynyt EU-lähde.

EU:n ulkoministerien on määrä päättää Kosovon poliisioperaatiosta maanantaina. Jäsenmaat hyväksyivät periaatetasolla 1800 hengen operaation joulukuun huippukokouksessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.