Mainos

Venäjä kiistää Tshetshenia-erimielisyydet

Useat Venäjän lehdet pitivät tänään kiinni eilisistä tiedoistaan, joiden mukaan presidentti Boris Jeltsin harkitsee Tshetshenian sotatoimien keskeyttämistä ja pääministeri Vladimir Putinin erottamista.

-Presidentti on päättänyt lopettaa Tshetshenian sotatoimet... ja päätös Putinin erottamiseksi on jo käytännössä tehty Kremlissä, kirjoitti sanomalehti Komsomolskaja Pravda "asioista hyvin perillä ja luotettaviin lähteisiin" viitaten.

Lehden mukaan Jeltsin pyytää maanantaina Putinia neuvottelemaan Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin kanssa ja erottamaan Tshetshenian sotatoimia johtavat upseerit. Pääministeri Putinin kova linja Tshetsheniaa kohtaan on mielipidemittausten mukaan lisännyt suuresti hänen kansansuosiotaan.

Sanomalehti Nezavissimaja Gazeta antoi ymmärtää, että myös tämä sekä Jeltsinin viehtymys dramatiikkaan saattavat olla erottamisaikeiden taustalla.

Erimielisyydet kiistettiin

Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev ja asevoimien esikuntapäällikkö Anatoli Kvashnin kiistivät tänään tiedot, joiden mukaan armeija ja Kreml olisivat erimielisiä Tshetshenian tilanteen hoitamisesta. Erimielisyyksistä kertoi Moskovski Komsomolets -lehti eilen.

Lehden mukaan Kvashnin on uhannut erota, jos Kreml toteuttaa aikeensa ryhtyä neuvottelemaan tshetsheenijohdon kanssa. Puolustusministeri Sergejev ja Kvashnin kiistivät uutistoimisto Interfaxin välittämässä harvinaislaatuisessa yhteislausunnossaan tiedot. Lausunnossa todettiin, että kaikki yritykset aiheuttaa valhein eripuraa armeijan ja hallituksen välille tulevat epäonnistumaan.

Venäläiskoneet pommittivat Groznyia, lukuisia uhreja

Venäläiset sotilaskoneet pommittivat tänään Tshetshenian pääkaupunkia Groznyia. Lukuisia ihmisiä kuoli tai haavoittui, kertoivat silminnäkijät. Pommitukset kestivät vajaan tunnin ja ne kohdistuivat useisiin eri osiin Groznyissa.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan kohteena oli myös kaupungin keskusta. Venäjä ampui Groznyiin myös raketteja. Venäjän sotilasjohdon mukaan kohteena oli 2000 miehen sissiyksikkö Groznyin lounaisessa esikaupungissa. Venäjän pääministeri Vladimir Putin ei sulje pois Groznyin valtaamista rynnäköllä.

-Me emme halua sitä emmekä pyri siihen, mutta sitä ei voida sulkea pois, Putin sanoi venäläisille toimittajille. Tavoitteena on Putinin mukaan edelleen "terroristien täydellinen tuhoaminen". Tshetsheenisissien komentaja Shamil Basajev sanoi tänään, että siviilejä saa surmansa venäläisjoukkojen omaksumalla hyökkäystaktiikalla. Basajevin mukaan hyökkäykset ovat aiheuttaneet hyvin vähän menetyksiä tshetsheenisisseille.

-Venäläiset ovat omaksuneet taktiikan tappaa korkealta, koneista, joihin ei voi osua. He pudottavat pommeja ja ampuvat raketteja, jotka surmaavat siviilejä, Basajev sanoi uutistoimisto Reutersille.

-Tshetsheenitaistelijoista erittäin harvat ovat menettäneet henkensä. Jokainen pommitus lisää kymmeniä ihmisiä meidän riveihimme, hän jatkoi. Venäjä on pommittanut toistuvasti Groznyia tshetsheenisisseihin kohdistuvan, kuusi viikkoa jatkuneen hyökkäyksen aikana.
(MTV3-STT-Reuters-Itar-Tass-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.