Mainos

Venäjä kiistää kalojen tuontikiellon Virosta

Virolaistietojen mukaan kalojen tuonnin rajoitukset koskisivat Viron lisäksi myös muuta EU:ta sekä Ukrainaa, muutamia harvoja raja-asemia lukuunottamatta.

Venäjä esti viikonvaihteessa yllättäen kalatuotteiden tuonnin Virosta. Kalakuljetusten keskeytyksen syyksi kerrottiin väärennettyihin dokumentteihin ja laittomaan kauppaan liittyvät ongelmat.

Viro lähetti Venäjälle tänään nootin, jossa pyydettiin välitöntä selvitystä asiaan.

Virallista vastausta ei heti saatu, mutta illalla uutistoimisto Interfax kertoi Venäjän maataloustuotteiden valvonnasta vastaavan viraston johtajan Sergei Dankvertin kiistäneen, että kalojen tuontia olisi varsinaisesti kielletty.

Dankvertin mukaan Venäjä on vain tiukentanut kalatuotteiden valvontaa ja rajoittanut niiden tuonnin tietyille rajanylityspaikoille.

Dankvertin mukaan Venäjä aikoo myös listata ne virolaisyritykset, joilla jatkossa on oikeus kalan tuontiin.

Viron elintarvikeviraston johtaja Ago Partel kertoi aiemmin uutistoimisto BNS:lle, että aikoo ottaa kalakiistan huomenna esille Brysselissä elintarvikealan johtavien EU-virkamiesten kokouksessa.

Virolaistietojen mukaan kalojen tuonnin rajoitukset koskisivat myös muuta EU:ta sekä Ukrainaa, muutamia harvoja raja-asemia lukuunottamatta. STT:n Brysselin asiantuntijalähteistä saaman tiedon mukaan esimerkiksi Latviasta kalaa oli kuitenkin viety Venäjälle entiseen tapaan.

Myös Suomen maa- ja metsätalousministeriöön oli tänään saatu tieto Viron ongelmista. Tarkempaa tietoa Venäjän mahdollisista uusista tuontimääräyksistä tai siitä, koskevatko ne myös Suomea, ei kuitenkaan ollut.

Suomesta samoin kuin Virostakin viedään Venäjälle lähinnä jonkin verran pakastettuja kalatuotteita. BNS:n mukaan Virosta vietiin Venäjälle viime vuonna kalaa noin 32 miljoonalla eurolla, mikä vastaa noin viidennestä maan koko kalaviennin arvosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.