Mainos

Venäjä kiistää Groznyin tyhjentyneen sisseistä

Venäjä kiistää tiedot tshetsheenitaistelijoiden vetäytymisestä Tshetshenian pääkaupungista Groznyista.

Tshetshenia

Kaikki tshetsheenitaistelijat ovat vetäytyneet Tshetshenian pääkaupungista Groznyista, kertoi tshetsheenien edustaja Movladi Udugov tänään.

Venäjän Kaukasuksen-joukkojen komentaja kenraali Viktor Kazantsev puhui "läpimurrosta" Groznyissa ja arveli, että koko kaupungin valtaus on enää "päivien kysymys". Mitkään merkit eivät viitanneet siihen, että myös kaupungissa olevat 15 000-20 000 siviiliä ovat pystyneet poistumaan Groznyista.

Vetäytyminen toteutettiin tshetsheenien edustajan Udugovin mukaan suunnitellusti ennalta sovittuja reittejä myöten varhain tänään. Tiedot hän kertoi saaneensa tshetsheenisissien komentajalta Shamil Basajevilta.

-Groznyissa ei ole enää yhtäkään (tshetsheeni)taistelijaa jäljellä, Udugov kertoi puhelimitse lisäten, että vetäytyminen toteutettiin viime yönä kello kahteen mennessä.

Venäjä epäilee tietoa

Venäjällä Tshetshenian sodan tiedotuksesta vastaava Kremlin edustaja Sergei Jastrzhembski sanoi puolestaan, ettei tshetsheenien ilmoitukseen voi vielä luottaa ja tietoa tutkitaan Moskovassa.

-Jos he olisivat lähteneet Groznyista, me olisimme varmasti kertonet siitä teille, hän vakuutti. Jastrzhembskin mukaan Groznyissa taisteltiin edelleen tänään.

RTR-televisioaseman toimittajien mukaan joistakin Groznyin osista kuului kranaatinräjähdyksiä. Venäjän Kaukasuksella olevien joukkojen tiedottaja Aleksandr Veklitsh sanoi, ettei Groznyissa ole enää kysymys suurimittaisesta vastarinnasta, vaan ainoastaan yksittäisistä yhteenotoista.

Veklitshin mukaan kaksi sissiosastoa oli yöllä onnistunut murtautumaan ulos Groznyista kahteen kaupungista kaakkoon olevaan kylään, Alhan-Kalaan ja Jermolovkaan. Toinen osasto joutui miinakenttään ja toinen "tuhottiin". Alhan-Kalassa oli Veklitshin mukaan käynnissä erikoisoperaatio sissien tuhoamiseksi. Groznyissa sissit olivat miinoittaneet taloja ja jättäneet haavoittuneet jälkeensä, venäläisten tiedottaja Veklitsh sanoi.

Sissijohtajia kaatui

Sissien ja paikallisten asukkaiden mukaan useat korkeat tshetsheenikomentajat saivat surmansa tai haavoittuivat pahasti eksyessään miinakenttään Groznyin laitamilla.

Kymmenet muut taistelijat menettivät henkensä tai haavoittuivat Venäjän tykistön pommittaessa miinakenttään joutuneita. Surmansa ovat saaneet mm. Groznyin puolustusta johtanut Aslanbek Ismailov, Hunkar-Pasha Israpilov sekä Groznyin pormestari Letshe Dudajev, edesmenneen tshetsheenijohtajan Dzhohar Dudajevin veljenpoika.

Tshetsheenien kenttäkomentajan Shamil Basajevin kerrottiin haavoittuneen pahasti, kun hänen autonsa ajoi miinaan. Moskovalle uskollisen tshetsheenien pakolaishallituksen johtajan Malik Saidullajevin mukaan kaupungista on eilisen jälkeen lähtenyt noin tuhat sissiä. Groznyissa on kuitenkin edelleen sissejä, hän lisäsi.
Venäläisjoukot ovat moukaroineet Groznyia kiivaasti viime viikkoina, ja eilen joukot ilmoittivat ottaneensa haltuunsa strategisesti ja psykologisesti tärkeän Minutka-aukion. Groznyissa on venäläistietojen mukaan taistellut noin 3000 sissiä, tshetsheenien omien tietojen mukaan vain 1500 sissiä.

Taistelut siirtyneet vuorille

Tshetsheenisisseillä on yhä hallussaan vuoristoalueita Etelä-Tshetsheniassa. Kiivainta vastarintaa sissit tekevät venäläistietojen mukaan vuoristoisessa Argunjokilaaksossa, jonne sissien ydinjoukko on linnoittautunut johtajansa Basajevin määräyksestä.

Venäjän ilmavoimat on eilisestä saakka tehnyt yli 180 lentoa alueelle. Vuorilla olevia maahanlaskujoukkoja on vahvistettu, ja ne ovat pystyneet valtaamaan lisää kukkuloita sisseiltä, sanoi Kaukasukselle tänään saapunut puolustusministeri Igor Sergejev.

(STT-Reuters-AFP-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.