Mainos

Venäjä kiihdytti ja laajensi hyökkäystään Tshetsheniassa

Venäjä laajensi ja kiihdytti tänään Tshetshenian sotaa kansainvälisestä arvostelusta ja - Venäjän johdon tosin kiistämistä - suurista tappioista huolimatta.

Groznyi

Pääministeri Vladimir Putin ilmoitti, että venäläisjoukot ovat ottaneet haltuunsa tärkeän Tshetshenian Georgian vastaisen rajan katkaistaakseen sissien huoltotiet vuorten yli.

Tämä saattaa "muuttaa koko terrorismin vastaisen operaation kuvan", Putin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. Etelä-Tshetshenian ja Georgialle kuuluvan Shatilin raja-aseman välinen alue on nyt venäläisten hallussa.

Itä-Tshetsheniassa olevien venäläisjoukkojen komentaja kenraali Gennadi Troshev kertoi, että seuraava tavoite on Etelä-Tshetshenian vuorilla olevien "kapinallisjoukkojen tuhoaminen".

Etelässä olevia venäläisjoukkoja ryhmitellään parhaillaan uudelleen ja vahvistetaan ennen hyökkäyksen alkamista, Troshev sanoi NTV-televisiokanavalle. Sotilaslähteiden mukaan venäläisjoukot aikovat vallata mm. tshetsheenisissijohtaja Shamil Basajevin kotikylän Vedenon alueella.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on evakuoinut helikoptereilla 1200 pakolaista Etelä-Tshetshenian vuorilta Georgiaan. Useimmat evakuoidut olivat naisia ja lapsia, mutta joukossa oli myös noin 50 haavoittunutta miestä.

Tshetsheenien kanssa ei neuvotella

Venäjän hätätilaministeri Sergei Shoigu korosti, että kymmenen viikkoa jatkunut sota käydään loppuun saakka ja ettei Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin kanssa neuvotella.

Shoigu oli saapunut valvomaan pakolaisten evakuointia Groznyista. Kaksi evakuointikäytävää oli tänään edelleen virallisesti toiminnassa, vaikka kaupunki oli kiivaiden tykistökeskitysten kohteena.

Venäjän ilmavoimat kiihdytti tänään pommituksiaan sekä eteläisiä vuoria että piiritettyä pääkaupunkia Groznyia vastaan. Kaupungin laitamilla käytiin venäläisten mukaan asemasotaa. Venäläiskomentajat ovat sanoneet valtaavansa Groznyin lähipäivinä.

Moskova kiisti edelleen keskiviikon taistelun

Venäjän johto kiisti tänäänkin tiedot, jonka mukaan venäläisjoukot kärsivät raskaita tappioita yrittäessään keskiviikkoiltana tunkeutua kohti Groznyin keskustaa.

Uutistoimisto Interfaxin lainaamien tshetsheenilähteiden mukaan hyökkäyksessä kaatui 102 venäläissotilasta ja tuhoutui 20 panssariajoneuvoa. Tämä tieto on yhdenmukainen läntisten silminnäkijäkertomusten kanssa.

Venäjän johto, mm. puolustusministeriö, on jyrkästi kiistänyt tiedot Groznyin keskustan lähellä käydystä taistelusta keskiviikkoiltana. Venäläiset sotilaslähteet ovat kuitenkin myöntäneet, että tällainen taistelu käytiin ja että noin 25 venäläissotilasta kaatui tai haavoittui.

Tshetsheenisissien johdon mukaan keskiviikon hyökkäys ei ollut valtausyrityksen alku, vaan pikemminkin tiedusteluretki, jollaisia venäläiset tekevät lähes päivittäin eri kaupunginosiin.
(STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.