Mainos

Venäjä kielsi EU-lihan tuonnin

Venäjä on kieltänyt lihan ja maitotuotteiden tuonnin EU-maista suu- ja sorkkataudin vuoksi.

Venäjän maatalousministeri Aleksei Gordejev kertoi, että lihan tuontikielto koskee EU:n lisäksi myös Baltian ja keskisen Itä-Euroopan maita. Kielto on Gordejevin mukaan voimassa kolme viikkoa. Tilannetta seurataan kaiken aikaa, ja kieltoa voidaan jatkaa tai lyhentää tarpeen mukaan. Venäjä tuo vuosittain noin kaksi miljoonaa tonnia lihaa ulkomailta. Tämä on noin kolmannes maan vuotuisesta kulutuksesta.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat jo perjantaina tulossa olevasta tuontikiellosta. Suomesta sianlihan vienti Venäjälle on melko vähäistä, ja maitoa viedään minimaalisesti. Naudanlihan vienti on ollut lähes täysin pysähdyksissä jo aiemmin EU-maissa todetun hullun lehmän eli BSE-taudin takia.

Salakuljetusta pelätään

Tuontikiellon myötä Venäjällä heräsivät myös pelot lihan riittävyydestä ja mahdollisesta saastuneen lihan salakuljetuksesta. Venäjän lihatuottajien yhdistys varoitti, että oman maan tuotantomäärien kasvattaminen kysyntää vastaaviksi ei onnistu. Yhdistyksen mukaan tuotannon kasvattaminen kysyntää vastaavaksi veisi kaksi vuotta ja vaatisi suuret investoinnit. Yhdistyksen puheenjohtaja Josif Rogov muistutti myös, että laittoman tuonnin osuus Venäjän lihamarkkinoista on noin 40 prosenttia. Siksi ihmiset saavat hänen mukaansa ennemmin tai myöhemmin varmasti saastunutta lihaa.

Maatalousministeri Gordejevin mukaan Venäjä ostaa lisää lihaa Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Venäjän tuontikielto on myös vaarassa lopullisesti hiljentää EU:n jo entisestään henkitoreissaan olevat lihamarkkinat. EU:n lihaviennistä noin 40 prosenttia on mennyt Venäjälle.

"Tauti ei tottele"

Britanniassa löydettiin tänään jälleen kuusi uutta suu- ja sorkkataudin saastuttamaa tilaa. Tautia on löydetty tähän mennessä jo 611 tilalta. Britannian armeija kaivoi tänään kaivinkoneilla valtavia jalkapallokentän kokoisia joukkohautoja tuhotuille eläinten ruhoille. Viranomaisten mukaan taudin takia on teurastettu jo yli 400 000 eläintä. Eläimet pyritään nyt teurastamaan vuorokauden kuluessa tartunnan havaitsemisesta, jotta taudin leviäminen saataisiin vihdoin aisoihin.

Viranomaiset eivät kuitenkaan osanneet arvioida, koska pahin on ohi.
-Tauti ei tottele ministerien käskyjä, valitteli pääministeri Tony Blairin tiedottaja uutistoimisto Reutersille. Suu- ja sorkkatauti on levinnyt Britanniasta jo Ranskaan, Hollantiin ja Irlantiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.