Mainos

Venäjä keskeyttänyt eläinperäisten tuotteiden tuonnin EU:sta

Suomalaiset viejät osasivat varautua kuljetusten keskeytymiseen.

Venäjä on keskeyttänyt eläinperäisten elintarvikkeiden tuonnin EU-maista kesäkuun alusta lukien. Venäjä haluaa tuotteille yhtenäisen, koko EU:n kattavan eläinlääkärin todistuksen. EU:n komission mukaan vaatimus on mahdoton.

Suomen elintarvikeviejät osasivat varautua kiistaan pysäyttämällä kuljetukset jo etukäteen.

EU:n komission päätiedottaja Reijo Kemppinen kertoi Brysselissä, että Venäjän maatalousministeriön välittämä päätös tuli yllätyksenä. Venäjä haluaisi tuotteille yhtenäisen EU-tason eläinlääkäritodistuksen, kun tällä hetkellä vienti perustuu EU-maiden kahdenvälisiin sopimuksiin Venäjän kanssa.

Kemppisen mukaan yhtenäinen eläinlääkäritodistus on ainakin toistaiseksi mahdoton toteuttaa. Komissio odottaa, että Venäjä peräytyy nopeasti päätöksestään, ja päästää tuotteet jälleen rajan yli.

- Minkäänlaista terveydellistä tai tieteellistä pohjaa ei Venäjän päätökselle ole. EU-maissa tuotettavat eläinperäiset elintarvikkeet ovat täysin turvallisia, Kemppinen vakuutti.

Komissiossa pyrittiin kiireellisesti selvittämään, mitkä tuotteet kuuluvat vientikiellon piiriin ja myös sitä, kuinka moni maa kärsii kuljetusten keskeytymisestä. Epäselvää oli niin ikään se, kuinka korkealla tasolla ratkaisu tehtiin Venäjällä.

Vuositasolla taloudelliset menetykset EU-maille voisivat nousta pahimmillaan noin 1,3 miljardiin euroon. Komissio on kuitenkin luottavainen, että Venäjä perääntyy

kiistassa nopeasti.

Suomen rajalle vain joitakin erillisiä kuljetuksia

Johtaja Lea Lastikka elintarviketeollisuusliitosta kertoi, että kiista pohjaa laajentumiseen sekä EU:n ja Venäjän pitkin kevättä neuvottelemaan eläinlääkintäsopimukseen. EU:n laajentuessa Venäjä halusi neuvotella asiat uudelle pohjalle.

- Me panimme eläinlääkärisopimukset poikki jo 1. toukokuuta. Sitä seurasi kuukauden jatkoaika, kun Venäjän ja EU:n välille ei syntynyt sopimusta. Nyt odotettiin uutta jatkoaikaa, mutta Venäjä antoikin määräyksen peruuttaa erilliset eläinlääkärisopimukset, Lastikka sanoi.

Eläinlääkärin todistus vaaditaan elintarvikkeilta, joissa on eläinperäisiä aineita. Vaatimus koskee muun muassa lihaa ja meijerituotteita, mutta osin myös rehuja.

Suomalaiset viejät osasivat odottaa kiistan kärjistyvän, eikä rajalle ehtinyt tiettävästi kuin joitakin erillisiä kuljetuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.